Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ vysoka:
Já ti dám diferenciální rovnici na zahřátí :D, je večer :D, pokusím se to vyřešit jako lineární diferenciální rovnici druhého řádu:
char. rovnice:
Obecné řešení:
Může být ??
Doufám že nechceš úplné řešení
↑ Alivendes:vsak to napisem do pisomky a mozno mi daju aj 100 % :)
len zistit ci neurcitych koeficientov metoda ci variacie konstant / wronskian ? v nej viem ze je univerzal...
↑ Alivendes: zderivujem ... a zostacim W , W_1 , W_2 ... integrujem ... moze byt ?
tusim ze som sa uz aj ja zahrial
↑ vysoka:
To je otázka, kdyby se to počítalo normálně, tak by vyšla soustava dvou rovnic pro tři neznámé, opravdu netuším, jak bych vymýšlel další pomínky.
Vycházel bych z toho, že je na první pohled vidět, že celá diferenciální rovnice platí pro proto bych počítal s první konstantou jako s nulou a dál to řešil jako diferenciální rovnici druhého řádu...
↑ Alivendes:kedy by sa to pocitalo normalne ? uz ledva pozeram na obrazovku... sorry
↑ Alivendes:aha ok ... takze s tymi W .. to bol dobry napad :) mozem veselo ist odfukovat ... a zajtra zhodnotit situaciu ...:) diky v tomto stave uz nie som schopnz si to napisat na papier...good night
Variace konstant se da delat i pro rovnice tretiho radu, ale jinak, nez je vyse. Vyjdou tri rovnice o trech neznamych, je to popsano v literature tak je asi zbytecne to sem nejak rozepisovat.
K te puvodni rovnici:
Substituce y'=z to prevede na rovnici
z''+z=tg(x)
Potom to vyresim variaci konstant (viz napriklad MAW) a vysledek zintegruju abych ze z(x) dostal y(x).
Alivendes napsal(a):
↑ vysoka:
Vycházel bych z toho, že je na první pohled vidět, že celá diferenciální rovnice platí pro proto bych počítal s první konstantou jako s nulou a dál to řešil jako diferenciální rovnici druhého řádu...
Pro y=0 mame rovnici 0=tg(x), ktera rozhodne neplati na zadnem otevrenem intervalu. Takze y=0 neni resenim, bohuzel ....
↑ Alivendes: -- tohle bohuzel neni obecne reseni, jak pisete. Je to obecne reseni asociovane homogenni rovnice. Pokud za slova "obecne reseni" nepridam zadny dovetek, tak se samo sebou rozumi reseni puvodniho problemu, coz v tomto pripade neplati.
Omlouvam se, ze jsem sem tak vpadl, po dlouhe dobe jsem sem zavital a nejak jsem neudrzel prsty :)
Verim, ze dal se vam to podari spocitat, doporucuji potom overit u wolframu aplha.
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
:) v pořádku, zajímá mě, jak se to dá počítat ...tak uvedte prosím vlastní postup
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Proč mě sakra nenapadla ta substituce, jsem já to ale idiot , to, co jsem spočetl výše, je to, co vyjde po substituci
Mnohokrát Vám děkuji.
↑ Alivendes: Muj postup je v prispevku cislo #12: prevedeni na rovnici druheho radu a s tim si uz treba tazatel poradi. Pokud ne, doporucuji mu MAW a pokud ani to ne, tak at sem prosim posle dotaz.
btw: Zkouska napovi, ze soustavu pro C'_2 a C'_3 mate bohuzel vyresenu spatne, jeden z integralu bude mnohem hnusnejsi.
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:↑ Alivendes:Dakujem obom neviem ci to pojde skusil som to dat do MAW http://wood.mendelu.cz/math/maw/lde2/ld … ko=Odeslat
... len potom na konci sa asi neyabudnut vratit k povodnej premennej
vysoka napsal(a):
mozem oznacit ako vyriesene ak nie su ziadne namietky ??? :) chcem mat sladke sny
to bys mohl, další také, děkuji
Stránky: 1