Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám problém s riešením tejto diferencálnej rovnice : y´+ y krát cosx=cosx y(0)=2
Je táto rovnica už upravená a teda treba ju už len začať riešiť, alebo ju mám ešte celú vydeliť deleno y ?
Ak nie tak mám ju riešiť najprv nájdeniím všeobecného riešenia najprv s nulovou pravou stranou a potom variáciou konštánt ? Ďakujem za odpovede
Zdravím
asi bych provedla tuto úpravu: 
a vytknutí cos(x), tedy se převede na separovatelnou.
Myslím, že tato rovnice už zde byla, pokud si vzpomenu, tak přidám do EDIT. Používej prosím prostředky pro matematický zápis.
EDIT: potom bych pokračovala
a je odseparovano 
Lineárky prvního řádu se nejlíp řeší pomocí integračního faktoru, je to prakticky dosazení do vzorečku. Máme-li rovnici
, nalezneme nejprve primitivní funkci (neurčitý integrál se zvolenou konstantou, zpravidla nulou) k
(nazvěme ji
) a dosadíme:
. V tomto případě je
,
a 
mtfkar napsal(a):
potom by vyšlo y´/y + cosx =cosx/y
Potom položil rovné nule....
... a potom? Editovala jsem svůj příspěvek, pokud se bude hodit, ale už bych nerada vstupovala kolegovi ↑ Cynyc: do výkladu, děkuji.
↑ mtfkar:
můžeš použit postup z příspěvku 2 (separace proměnných), k řešení
nebo počkej, pokud někdo nabídne ještě jednodušší postup, případně splní Tvou představu o dělení y.
↑ jarrro:
Jasne, a ak mám rovnicu typu : y´+ 3y/x= 2/x^3
tak ju riešim obdobným spôsobom , alebo sa tam dá použiť aj vzťah c krat e ^integral p(x)dx ? A ak nie tak kedy sa používa tento vzťah ? Lebo niekde je a niekde nie a teraz som z toho domotaný.