Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

prosím vás o pomoc ohledně výpočtů.Skoušela jsem z počítat ale vzrore jsem nevymyslela prosím o pomoc,děkuji.
za kolik min. se naplní vodou nádoba tvaru válce s podstavou o poloměru 50cm a v=1,2m do 2/3 se má naplnit svého obemu a,je-li napouštěna 2ma přítoky 1=1L za sekundu a 2=2L za sekundu? děkuji za pomoc stačí mi vzorce zbytek zvládnu děkuji.

↑ karinblbka:
Nevím, jestli jsem tvém zápisu rozuměla správně...
Potřebuješ zjistit objem válce.
, kde
je obsah podstavy a 
A nezapomeň objem převést na litry, jelikož průtok se ti počítá v litrech za sekundu
Zbytek je bohužel na mě moc fyzikální :-) snad někdo z kolegů doplní
↑ Aquabellla:
Moc fyzikální? Máš snad něco proti fyzice? :-)
Ale zas tak fyzikální to není. Každou vteřinu přitečou tři litry.

↑ LukasM: ještě prosím o pomoc ohledně toho převádění jak je tos tou desetinou čárkou?děkuji za pomoc

↑ karinblbka:
buď si to převeď na
hned na začátku výpočtů, anebo výsledek vždy o tři řády: 
↑ LukasM:
ne, nic proti fyzice nemám, smekám před každým, kdo jí rozumí, ale pro mě je to španělská vesnice :-)
↑ karinblbka:
Objem, který přitéká, máš v litrech, základními jednotkami (z fyzikálního pohledu) jsou metry krychlové, ale zde si můžeme převody na ně odpustit.
Daleko přijatelnější je to, že pokud přitékají litry, což jsou decimetry krychlové, pak si převedeš všechna čísla v zadání na decimetry a s těmi počítáš:
Nyní spočteš objem, respektive jeho dvě třetiny:
A pak z logiky usoudíš, že když za sekundu přitečou tři litry, za kolik sekund přiteče vypočtený objem? Dá se to řešit přes trojčlenku. :-)
↑ Aquabellla:
V zadání jsou
, jestli se nepletu... na ty bych opravdu nic nepřeváděl. :-)
A fyzika je krásná věda. :-)
Toto na fyziku moc není, pokud by ses nechtěla uvrtat do objemového průtoku... de facto ty ho používáš instinktivně - přes tu trojčlenku, ale je tady naprosto zbytečný jakýkoliv fyzikální vzorec, jde to odvodit z hlavy. Aplikovat na podobné příklady nějakou fyzikální teorii je užitečné až při rychlosti kapaliny či podobných věcech, určitě ne při plnění nádrže. :-)

↑ found:
jo, díky za upozornění, měly to být pouze decimetry :-)

↑ karinblbka:
2/3 objemu nádrže vyjde 
Oběma přítoky dohromady 1 + 2 = 3 l za vteřinu = 180 l za minutu
Počet minut, po které se bude plnit nádrž:

↑ Aquabellla:prosím pro celkovou kontrolu výsledek tohoto příkladu prosím
↑ karinblbka:
Jak psal ↑ Cheop: výše, je to přibližně 3,49 minuty.

↑ Cheop:děkuji vám všem za pomoc v tomto pro mě neřešitelném příkladu mockrát děkuju :)