Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Znění Úlohy-
Zahradnictví potřebuje vypěstovat 18 000 sazenic salátu.
Kolik semen musí připravit,je-li klíčivost 85% a množství uhynulých rostlin z vyklíčených 10 % ???
Celkový výsledek je-23 529 ,ale já potřebuji postup. Děkuji...
↑ Alivendes: ale já řešení své řešení ještě neukončil, já se snažím tazatele nakopnout a ne mu vyplivnout celé řešení
↑ fidoko: ne 18000 je 90% těch, které vyklíčily
↑ fidoko:
Ne, máš 18 000 salátů, ale víš, že z původního počtu salátů ti nejdřív 15% nevyklíčí, a ztěch vyklíčených ti 10% chcípne, to znamená, že 18000 90% z 85% vyklíčených salátů.
↑ Alivendes:
tak zkus, jestli ti to vyjde, jestli je 18000 rostlin 85%
↑ Alivendes:
Vždyť jich nevyklíčí 10 % z těch 85 % ne ???
↑ byk7:
Není :) už jsem to opravil, podívej se výše, svůj příspěvek jsem již skryl, omlouvám se, že jsem sem dal hned řešení, ale nevypadalo to moc nadějně..
↑ Alivendes:
Takže jich 2700 z těch 18 000 nevyklíčí ???
↑ Alivendes:
No jasně,potřebuju sklidit těch 18 000 .... ale teď už v tom mám moooc velkej guláš..... xD
Sestavím ti ještě jednou tu rovnici, nevíš, kolik zasadíš, ale víš, že potřebuješ mít na konci 18000 salátů, kde x označíme jako celkový počet našich salátů:
↑ Alivendes:
nešlo by to nějak bez tý rovnice.....takhle v tom mám uplnej maglajz.,... :)
Nevim, jak bych to počítal bez rovnice, nejsem zrovna člověk, který má nějak extrémně rozvinuté logické myšlení, pokusím se ti trochu vysvětlit, jak jsem dostal rovnici:
x je celkový počet salátů, od toho jsem odečetl 15%,tedy
, protože víme, že jich 15% nevyklíčí, a ještě jsem od toho odečetl 10% z 85% zbylých,tedy
, vyklíčilých salátů.
Alivendes napsal(a):
Nevim, jak bych to počítal bez rovnice, nejsem zrovna člověk, který má nějak extrémně rozvinuté logické myšlení (...)
Zkusím to za tebe, já zase nemám rozvinuté to matematické :)
Takže, výrobní proces (ze zadání) vypadá následovně: Semeno --> Vyklíčené semeno --> Sazenice salátu
Víme, že potřebujeme vypěstovat 18.000 sazenic salátu. Takže musíme zjistit, kolik vyklíčených semen nám vyprodukuje 18.000 sazenic salátu. A ze zadání víme, že 10 % vyklíčených semen uhyne. Takže potřebujeme tolik vyklíčených semen, aby 90 % z nich bylo 18.000.
Teď už logika nestačí a musíme si to spočítat, 90 % hodíme do jmenovatele (to je doufám jasný proč) a vyjde nám 20.000 vyklíčených semen. Zpětná kontrola: 20.000 vyklíčených semen mínus 10 % uhynulých semen rovná se 18.000 sazenic salátu. Máme to správně.
No a teď to samý zopakujeme ještě jednou, akorát místo "výroby" sazenic z vyklíčených semen nás bude zajímat fáze předchozí, tedy "výroba" vyklíčených semen ze semen. Tohle už si dopočítáš sám. Nevyjde ti ale celý číslo. Takže nezapomeň, že z necelé půlky semene ti nic nevyklíčí a výsledek musíš ještě zaokrouhlit nahoru (!), takže výsledek 23.529 je špatně!
... a tohle je místo, kde matematici bez logického myšlení narážejí :)