Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hledal sem tu na fóru ale nikde sem nenašel podobně zadaný typ příkladu...ale jestli sem to někde přehlédl tak se omlouvám.
Moje prosba je jestli by mi někdo pomohl s takto zadaným příkladem?
Vyjádřit rovnici tečny a normály když mám zadaný třeba X-ový bod umím...ale jak se dělá tohle to netuším.
Tak jestli by mi někdo poradil budu vděčný.
Děkuji
Zadání:

T = [1;1]
Pod odmocninou je pouze ta 2 a cos a sin jsou na třetí - Jelena: provedla jsem EDIT zápisu, používej, prosím prostředky pro matematicky zápis
Základní myšlenka je uvedena zde: ↑↑ Rumburak:.
Mimochodem: je jasné, co je to za křivku ?
↑ Rumburak:Mně ne. Je jasné, jak vypadá, ale nevím, že by měla nějaký speciální název.
↑ Rumburak:
To nebyla oprava, od začátku bylo dole napsáno, že ty trojky jsou exponenty. Proto jsem se divil, co by to mělo být za křivku, a popravdě měl i podezření, že sis to spletl s kružnicí :)
Nevím jestli je to zcela korektní postup, nicméně funguje ... Dáš ty param. rovnice rovny tomu bodu.

a hledáš řešení ... v tomto případě pi/4
zderivuješ
a
podle t.
Do těchto derivací dosadíš za t, čili pi/4 mělo by to vyjít (-3,3).
Poté parametrická rovnice tečny je už pouze (x-ová souřadnice bodu+výsledek x-ové derivace * t ; y-ová souřadnice bodu+výsledek y-ové derivace * t) ... čili (1 - 3t, 1+3t)
Doufám že je to srozumitelné.
↑ 8Bi:
děkuji.
Cynyc ve sdělení kolegovi Rumburakovi napsal(a):
To nebyla oprava, od začátku bylo dole napsáno, že ty trojky jsou exponenty.
Ano, opravu zápisu zadání jsem provedla podle této věty, ovšem uznáš, že kvalita a srozumitelnost zápisu je záležitost autora úvodního dotazu ↑ crow182: (a v tématu VŠ bych předpokládala). Pokud už bylo zřejmé, že kolega Rumburak nepřesně rozluštil zadání, snad by stačilo ho na tuto záležitost upozornit, aby nevydával další čas na popis nepřesného zadání.
To jen tak na okraj, omlouvám se a děkuji.
↑ jelena:
Zřejmé to nebylo, viz výše: ptal se, zda je jasné, co je to za křivku. Nejsem geometr a rozhodně spoustu pojmenovaných křivek neznám, takže jsem si nemohl být jist, zda to nepochopil správně a zná název, který já ne. Rozhodně tedy bylo korektnější se zeptat, jakou křivku má na mysli, než hned tvrdit, že pochopit špatně zadání.
:-) nebylo třeba tvrdit, ale jen přátelsky vyslovit, že jsi
Cynyk napsal(a):
popravdě měl i podezření, že sis to spletl s kružnicí :)
Stránky: 1