Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
potřebovala bych pomoci s řešením těchto dvou příkladů, zdají se mi lehké a štve mě, že se nemůžu dobrat ke správnému výsledku =(.
Zadání: integrály vypočtěte užitím rozkladu na parciální zlomky.
1. Int x/x+5 dx- u tohoto příkladu má vyjít výsledek: x- 5ln|x+5|+C
Moje řešení: vytkla jsem si x a počítala jsem Int 1/x+5 potom jsem si vytkla 1/5 a počítala: x*1/5* int 1/x= x-5.ln|x+5|+C
mám ten postup vůbec dobře, když jsem nepoužila parciální zlomek? Neměla jsem tam použít substituci za x+5? Mě tam hlavně mate to x/x+5, kdyby tam bylo 3/x+5, tak to bych uměla
2.Int 3x-1/x+2 dx: výsledek má vyjít 3x-7ln|x+2|+C
a tady nevím, jak dále postupovat
Děkuji
Ještě vsuvka — i když je postup od ↑ Alivendes: formálně víceméně správně (a trochu porušuje pravidla :-), zkus to napřed tak, jak píši já. Nepotřebuješ pak vůbec per partes, jen využiješ toho, že
(nějaké podmínky tam jsou, ty teď vynechám)
a toho, že derivace lineární funkce je jen ta konstanta před .
Tento postup ale asi znáš, podle tvého úvodního příspěvku, kde píšeš, že to již problém není.
↑ halogan:
Díky :), jinak myslím, že tam má být
↑ Alivendes:
Na VŠ (a na některých středních školách, zdravím do Plzně a do Brna) se většinou používá přirozený logaritmus, který se značí , dekadický pomálu. I já mám na mysli ten přirozený.
↑ halogan:
mohla bych ještě poprosit, jestli by jste mi mohli napsat postup u příkladu 2? Stále mi to nevychází a nevím, kde mám chybu
↑ halogan:
Tak to nevím, nejsem na vysoké škole :)..
↑ lucik.kicul:
Jednička je tedy v pohodě?
U dvojky se na to jde obdobně. Vytkneme trojku z čitatele (a před integrál) a můžeme použít stejný trik.
↑ halogan:
s tím prvním příkladem nic moc =(, a u druhého příkladu mi stále nedochází jak na ten parciální zlomek =(
↑ lucik.kicul:
Tak se podívej na postup, který jsem popsal já, upřímně také nevidím, co ztoho kolega↑ halogan: nakonec vykouzlí :o)
↑ lucik.kicul:
Tak druhý odložíme, ať se nám to tu neplete. Ten první tedy, kde jste se zasekla?
Sem jste se dostala?
↑ halogan:
:) takhle jsi to myslel, jak tam ale použiješ tohle ?
↑ Alivendes:
a
takže ten integrál je roven.
↑ halogan:
Tak to už by potom asi kolegyně↑ lucik.kicul: poznala, ale nenapadla mě taková úprava :), dávám +
vidím, že jsem měla chybu hned na začátku, do čitatele jsem nenapsala právě +5 a -5, při výpočtu to tedy nevadí,když si to tam dopíši?, ale když mám v čitateli x+5-5, tak jak dostanu integrál z 1? Můžu poprosit o vysvětlení? Nedošlo se k tomu substitucí za x+5? kdy mi vyjde substituce dx=dt a poté int t-5/t * dt?
↑ lucik.kicul:
Přičtení a odečtení ničemu nevadí, to je ve finále nula, takže to je OK.
Co se týče té jedničky, tak to je klasická úprava výrazu.
↑ halogan:
Děkuju za pomoc, snad už mi to bude vycházet
↑ halogan:
tak počítám ten druhý příklad, výsledek mi vychází: 3x-ln|x+2|+C a má to vyjít 3x-7ln|x+2|+C netuším,kde se vzala ta 7?
↑ halogan:
když už teď vím, kde se vzala ta 7, tak jak se přišlo v předešlých krocích k 1/3?
↑ lucik.kicul:
1/3 byla už v zadání. Resp. byla tam jednička, ze které se po vytknutí stala 1/3.
↑ lucik.kicul:
Pokud to vtom nevidíš, můžeš použít perpartes jako já na začátku ...
↑ halogan:
už je mi to jasné, děkuji =)
Stránky: 1