Dokazeme pomocou kružidla a pravitka narysovat čiaru dlžky pí? Da se to vlastne?
Pomocou šnurky by som aj vedel.

Kdyby to šlo, pak bys uměl udělat kvadraturu kruhu, o které je ale dokázáno, že pomocí pravítka a kružítka provést nelze.
Edit: Samozřejmě jsem předpokládal, že chceš rovnou čáru – úsečku.

Tohle mě nenapadlo, já to četl jako úsečku :-) takhle to samozřejmě lze.
btw: stále mě baví, jak se to co chvíli řeší kvadratura kruhu :-D, tentokrát hezky schovaná
myslim ze ani oblouk se neda lebo kebyze by sme spravili s kruznitkom obluk a potom na nem urobili polomer tak by sme urobili obluk dlzky inej.museli by sme zobrat špagát odmerat polomer kružitka na ktory je nastaveny a pak špagatom odmerat vzdialenost na obluku.

↑ miso16211:
Za předpokladu, že mám dánu jednotkovou vzdálenost (což se vždy tak nějak implicitně předpokládá), tak oblouk o délce pi vytvořím snadno – na kružítku nastavím poloměr 1 (což můžu, jednotku mám dánu) a udělám kružnici. Jakákoliv přímka procházející jejím středem mi kružnici rozdělí na dvě části o délce pi.
↑ Pavel Brožek:
Tak jsem to myslel.
↑ miso16211:
Tá čiara nikdy nebude mať dĺžku presne
.
je transcendentné číslo.
Ako by si naniesol dĺžku, ktorú ani nemôžeš presne určiť?
Realne čislo pí sa neda narysovať, znazornenim ano. Keď predelim obvod kružnice priamkou tak obluky na obidvoch stranach budú mať dĺžku pí.Len ako tú dlžku nejak rozložit na čiaru. Da sa obluk ktory je nakresleny zväčšiť napr. dvakrát.
↑ miso16211:
Jenomže to není úloha, která se dá splnit pouze s pomocí kružítka a pravítka.
Akože nie. Veď narysujem kružnicu. A cez kružnicu povediem sečnicu prechadzajucu stredom? Podle mne se to dá kruzitkem a pravitke.
↑ miso16211:
Je potřeba si ujasnit, co se myslí pod pojmem "čára délky". Jestli to je úsečka s určitou délkou nebo nějaká křivka s určitou délkou.
Pokud myslíme křivku pak skutečně pi lze nakreslit jako kruhový oblouk nad průměrem 2.
Ovšem pokud myslíme úsečku pak to samozřejmě nejde. Existují ale přibližné metody (rektifikace) např. Zde - druhý odkaz.
↑ miso16211:
Ano, to je ale oblouk, ne rovná čára ...