Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám problémek s tímto příkladem - Ramena rovnoramenného trojuhelníku mají rovnice:
p: x - y + 8 = 0
q: x - 2y - 12 = 0
Bod M = (4,0) leží na jeho základně. Napište rovnici základny...
Nápad - Napadlo mě řešit pomoci odchylky. Přímka jdoucí bodem M má odchylku od p stejnou jako od q, když se jedná o rovnoramenný trojuhelník. Ale nevím, zda je to správný postup..

↑ Miki314:
Ten tvůj postup je složitý, ale možný, postupoval bych takto:
1.) Z rovnic přímek p,q vyčtu směrové vektory těchto přímek.
2.) Spočítám jejich odchylku, odečtu od 180°, vydělím dvěma a mám odchylku přímek p,q od hledané základny a
3.) Obecný tvar rovnice je ax+by+c=0, mám tři neznáme, potřebuju tři rovnice. První mám zadanou - dosadím souřadnice bodu M, další je
a zároveň (protože odchylky jsou stejné) 

Bohužel se mi to nedaří spočítat, mám pocit, že mi něco chybí... kouknu na to ještě zítra, zkus to ještě řešit pomocí normálového vektoru základny, musí procházet průnikem p,q a půlit úhel, který svírají.
Omlouvám se, jestli v mém předchozím postupu je chyba, snad tam chybí jedna rovnice.
↑ Hanis:
Napadl mě ještě jeden postup:
směrový vektor 

vynásobíme tak, aby měli stenou velikost

když je nyní sečteme, dostaneme směrový vektor osy úhlu
což je normálový vektor základny
↑ zdenek1:
taky na to mrknu ještě raději zítra.. tento způsob musím trochu pochopit...
Vyrobila som svoj prvý obrázok v Geogebre.
↑ zdenek1:
Áno, uvádzaš to už vyššie...
Skontrolovala som to :-), výsledky v Geogebre sú určite zaokrúhlené, keď sa Tvoj výsledok a môj výsledok zaokrúhlia na dve desatinné miesta, budú zhodné... :-)
Takže verím, že ten tvoj výsledok je dobre...
Človeku sa akosi nechce prijať realita, ktorej výsledkom je takýto na pohľad zložitý zápis (ten prvý), hlavne ak je to úloha pre strednú školu :-)

↑ zdenek1:
Mě vychází tato rovnice
- toto je rovnice osy na obrázku modrá barva
Řešil jsem to pomocí osy úhlu při "vrcholu R", kde rovnice základny je kolmá na tuto osu a prochází bodem M (je to rovnoramenný trojúhelník)
Směrový vektor osy je normálovým vektorem hledané přímky.
PS ↑ zdenek1: je to zřejmě úplně stejná rovnice jako ta Tvoje, ale nevím jak tu svoji upravit, abych dostal tu Tvoji.
Edit: Ta moje "údajná" rovnice základny je rovnicí osy. Rovnice základny je stejná jako u ↑ zdenek1: