Mame funkce y=ax^2+bx+c
Co robi každý koeficient
1. c - posuva graf v smere y osi
2. a - urcuje "ztučnenie" grafu, čim je menšie tým je graf širši čím väčší tým je zuženejši
3. b - pričitanie funkcii y=x - ale to si neumim predstaviť jak to, bude protinat graf funkcie y=x graf funkcie y=x^2 ? Podle mne ne. Ale kdyz se znizi a, dajme tomu na 0.1 cili
uloha: ku grafu funkcie
pricitajme graf funkcie y=x, budu se protinat?

Víte, jak vypadá graf funkce
?
Má kořeny v 0 a v
, takže tam protíná osu x. Pokud si tedy přepíšeme tu původní funkci jako
Tak
je jasné, to jste už psal.
teď necháme stranou (to už jsme též částečně vyřešili), ale jasně vidíme, že změnou
měníme kořen, resp. druhý průsečík s osou (ten je -b/a).
Tady tedy vidíte, jak se chovají ty dva průsečíky a pak to vše posouváte nahoru a dolu pomocí
.
Není to moc matematické, ale nic lepšího mne nenapadá na vysvětlení parametru
a takto jsem si to vykládal vždy já :-)
Zkuste tu moji ulohu vyrešit, to z vašiho - resp. druhý průsečík s osou (ten je -b/a). cili keď mam rovnicu všeobence
ax^2+bx+c=0 hľadam priesečniky s osou x ak chcem najsť korene tejto rovnice. Potom by stačilo vypočítať -b/a a mame jeden koren, tak nechapu proc potom pocitame cez disriminant

↑ miso16211:
Pozor, -b/a je jen jedno z řešení rovnice
bez absolutního členu. Ukázal jsem vám to takhle, protože se na tom dá docela dobře ilustrovat vliv
.
Ano cislo b nam meni priesečník s osou x vo funkcii : y=a.(x^2)+b.x kde a je jedno ake bude (okrem nuly), keby bolo b=9 tak priesečník bude [9,0]
Ale keď mame funkciu y=a.x^2+b.x+c tak sa v zavislostí od b menia 1 alebo 2 priesečníky? Ako to bude. Poprosil by som čo najjednoduchšie, viem že a môžeme zahodiť za hlavu (i když a tiež môže meniť korene ak c je menšie ako 0 atď. )
ano ale keď je a 1 tak iba jeden nie? Veď som si to skúšal.↑ halogan:
↑ miso16211:
Pořád tady řešíte kde co protíná osu x, ale jeden z nedůležitějších koeficientů (co se týká vzhledu) kvadratické fce jste nezmínili.
Tedy:
k. a: pro a>0 dostaneme graf ve tvaru "lavoru", pro a<0 ve tvaru "kopce". Dále čím je abs(a) větší tím je parabola "štíhlejší". A také má vliv na polohu vrcholu paraboly
k. b: ve své podstatě ovlivňuje x-ovou i y-ovou souřadnici vrcholu (tedy polohu vrcholu) [xv=-b/(2a),yv=-(b/(2a))^2+c]
k. c: ve své podstatě ovlivňuje y-ovou souřadnici vrcholu [yv=-(b/(2a))^2+c]