Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Nakresli si obrázek a pouvažuj, které hrany mají stejnou délku.
Jo a povrch!
EDIT: fajn, teď tam najdeš kopu pravoúhlých trojúhelníků - dopočítáš si veličiny, které potřebuješ.
Povrch je součet podstavy (čtverec) a 3 trojúhelníků - 2 pravoúhlé rovnoramenné a jeden pouze rovnoramenný)

↑ Annnnnd:
Ty trojúhelníky jsou 3...
↑ Hanis:pokud je podstava ctverec tak musi mit 4 trojuhelniky ne? na kazde stene jakoby bude jeden.. cili 4 steny bude mit ten hranol... a kazda strana by mela byt trojuhelnik.. podle me teda, ale asi se pletu..dyztak mi to prosim vysvetli
Hanis má pravdu. Sú tam len tri. Skús si nájsť nejakú stoličku a prevrátiť ju hore nohami. Potom si vyber jednu nohu stoličky, ktorá je akože tá kolmá hrana na podstavu a následne si predstav, že zvyšne tri nohy by si ohol tak, že by sa spojili s tou štvrtou - kolmou nohou v jednom bode. Po bokoch by ti vznikli dva trojuholníky a ten tretí by vznikol ohnutím tej nohy, čo je oproti nohe kolmej na podstavu. Trošku komplikované, ale snáď ti to pomôže predstaviť si to.
↑ nehalem: cca by odpovidalo toto
a stejne mi ja si nemuzu pomoct ale vidim tam 4 steny
tak jsem se k tomu dobral.. v zadani bylo vypocitejte povrch plaste..ale tj jedno.. bral sem ty dva pravouhle a to mi vysel obsah 1. a tamty 2 mi vysla prepona sqrt(3) a odvesny sqrt(2) a 1. cili povrch plaste mi vysel 1 + sqrt(2) coz by odpovidalo vysledku. Pozn. udelal sem si takovy model a z toho sem vycetl ty strany a opravdu sem tam mel 4 steny...
↑ nehalem:a mohu dodat je to pekny hlavolam.. oni jsou tam ctyry pravouhle trojuhelniky..ale z hlavy bych to nedal teda..a u matury uz vubec....
↑ nehalem:jo moje slova..planimetrii a stereometrii se vyhejbam jak cert krizi. ale holt me ceka maturita v nasledujicim skolnim roce.
Myslím, že toto je priamo sieť toho ihlana a jeho povrch (aj plášť) sa dopočíta veľmi jednoducho... :-)
Kým som to zosmolila, už ste si pomohli... :-)
Kedysi bola taká papierová hračka, volali sme to nebo - peklo. Zložilo sa to z papiera, malo to jeden špic - ako keby kompletný "klasický" ihlan zo 4 rovnakých dielikov, ktoré sa zo spodu dali podobrať 4 prstami. Keď sa prsty roztiahli, vzniklo niečo vzdialene podobné ihlanu z úlohy.
Zo štyroch ihlanov z úlohy ba sa dal zložiť jeden "klasický"...