Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2011 21:02

Lordikcz
Reputace:   

Vlastnosti logických spojek

Zdravím chtěl bych Vás poprosit jestli by mi někdo nemohl popsat co znamenají vlastnosti logických spojek.
Například kumulativita a monotónost.

Taky bych se zeptal jestli někoho nenapadá nějaký názorný příklad na nemožnost otočení kvantifikátorů.

$
(\exists x)(\forall y)\Psi \Rightarrow (\forall y)(\exists x)\Psi
$

Mockrát děkuji

#2 18. 06. 2011 14:11

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: Vlastnosti logických spojek

komutativita je jednoduchá, to znamená, že můžeš přehodit první a druhý člen.

Například (klasická) disjunkce je komutativní, protože $p\vee q$ je to samé jako $q\vee p$. Oproti tomu implikace komutativní není.

S monotóností by mně zajímalo kde si se setkal. Většinou se o ní mluví až u modálních logik a znamená to (alespoň jak jsem se s tím kdy setkal), že pravdivostní hodnota složeného výroku (kde tato spojka je hlavní operand) závisí pouze na pravdivostních hodnotách jednotlivých členů.

Příklad když máš výrok $p\vee q$ a víš jestli je p a q pravdivé, tak víš i jestli je pravdivý i celý výrok. Naproti tomu pokud máš výrok $\diamond p$ tak z nepravidvosti p nepoznáš zda je tento výrok pravdivý nebo ne.

Co se týká změny pořadí kvantifikátorů, tak tě možná mate, že ta implikace co si napsal, tak ta platí (k ní příklad který by ji vyvrátil nenajdeš). Neplatí ale implikace obrácená. A pokud je alespoň jedna neplatná, tak se to přehodit nedá.

A příklad: Jestliže každý je někým milován, tak to neznamená, že někdo miluje všechny.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 18. 06. 2011 19:26

check_drummer
Reputace:   106 

↑ Wotton:
K té komutativitě - kolega se ptá na kumulativitu (a nebo jde o překlep?).

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#4 19. 06. 2011 14:11

Wotton
Logik

↑ check_drummer:

díky za upozornění, ... moje chyba, ... tak to ale budu muset najít a opravit

#5 01. 07. 2011 09:54

Wotton
Logik

↑ Lordikcz:

přiznám se že tu kumulativitu nemůžu najít,... takže pokud máš ještě o to zájem, tak napiš k tomu něco bližšího (kde si se s tím setkal), a uvidíme jestli na to přijdem:-)

Zápatí