Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 06. 2011 15:28

Marcopolo
Zelenáč
Škola: ČVUT - FEL
Reputace:   

predikátová logika

Dobrý den, potřeboval bych zkontrolovat případně říct kde a proč mám chyby.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-06/81222_pred.jpg

Děkuji.

Quod erat Demonstrandum

#2 01. 07. 2011 10:13 — Editoval Wotton (01. 07. 2011 15:46)

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: predikátová logika

EDIT: po upozornění tohle není úplně přesný. Lepší řešení nabídl Rumburak níže..:)

No a ta jednička je úplně špatně. To co jsi napsal je pravdivý vždy, protože to plyne z $\forall x\exists y\ x=y$. Správně by to mělo být tak, že si vezmeš napřed výrok "Existují nejvýše dva kandidáti na krále Persie." a pak výrok "Xerxes je kandidát na krále Persie." Zformalizuješ každý zvlášť a spojíš konjunkcí:

$\forall x\forall y\forall z((K(x)\wedge K(y)\wedge K(z))\rightarrow(x=y\vee x=z\vee y=z))\ \wedge\ K(k)$

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 01. 07. 2011 13:21

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Wotton:
Ahoj,

domnívám se, že u té druhé úlohy symboly pro konstanty nejsou potřeba.  Pro zjednodušení předpokládejme, že již máme
komutativní zákon pro násobení. Potom náš výrok z úloghy 2 můžeme zapsat ve tvaru

$\forall x\, \forall y\, \{ \neg (x=y)\rightarrow\exists z \, \forall u\, \left[u\! \cdot\! \left((x\!\cdot\! x)+(y\!\cdot\! y) - (z + z)\right) = u \right] \,\}$ .

#4 01. 07. 2011 15:40

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ Rumburak:

nádherný, ... a já jsem se marně snažil přijít na to jak nadefinovat jedničku. Nula, to je jasný, ale tohle mně fakt nenapadlo

Dva jsou tisíckrát jeden.

Zápatí