Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 07. 2011 11:30

JohnNash
Reputace:   

Spojitost funkce y = cos(x)

Ahoj,

mým úkolem je dokázat, že funkce f: y = cos(x) je ve všech bodech spojitá. Nechci řešení typu, definiční obor funkce kosinus jsou všechna reálná čísla. Další omezení, nemám dosud zavedený pojem limita funkce, jenom okolí bodu, spojitost na intervalu, spojitost v bodě zprava/zleva.

Díky!

• (téma jako vyřešené označil(a) JohnNash)

#2 06. 07. 2011 14:23 — Editoval Annnnnd (06. 07. 2011 14:29)

Annnnnd
Reputace:   

Re: Spojitost funkce y = cos(x)

No normalne dokazes grafem vlastni spojitost funkce. ze pro Df = R je definovan obor hodnot v <-1;1>. coz napr. u tgx a cotgx neplatí.

Cili ty tim defakto rikas ze:

Lim f(x) = f(a)
    x->a

edit: pokud nemas zavedene tyto vlastnosti jak si psal tak to je pak tezke. to po tobe ani nemuze nikdo chtit.

#3 06. 07. 2011 14:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ Annnnnd:

děkuji, uvažovala jsem, zda tuto úlohu přesunu do VŠ, protože nejsem si úplně jistá, zda důkaz spojitosti funkce z definice? (tedy bez limit) patří na SŠ.

Snad někdo z kolegů doporučí. Děkuji.

#4 06. 07. 2011 14:47

musixx
Místo: Brno
Reputace:   45 

Cauchyho definice spojitosti v bodě -- o žádných limitách není řeč. Kde je tam problém? Budu-li držet značení v tom odkazu, tak ke každému $a$ a každému $\varepsilon$ musíš najít $\delta$.

#5 06. 07. 2011 14:52

Annnnnd
Reputace:   

jj nekde to je ss nekde vs. ono treba my to mame tak ze to berem na seminari limity a derivace. defakto pred par lety limity byly normalni soucasti ss, aspon co sem slysel.

#6 06. 07. 2011 14:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ musixx:

děkuji, příspěvek jsem obnovila, pokud nevadí - nemyslím, že bych dokázala sestavit korektní důkaz (pokud vůbec nějaký), proto jsem poslala i PM kolegovi jarrro, aby se podíval (Tebe jsem online neviděla)

Děkuji vám všem, kdo se podívá.

↑ Annnnnd: ano, limity a derivace určitě, to jsem ještě v obrazu :-) Ale nejsem si jista tady s takovým důkazem. Důkaz grafem asi neprojde.

Děkuji, mějte se pěkně.

#7 06. 07. 2011 15:33 — Editoval Olin (06. 07. 2011 15:34)

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Podoba důkazu bude záviset zejména na tom, jakou definici kosinu používáte, protože z té bude nutné vyjít.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí