Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

1.no takže narysujeje funkciu y=|x|
2. posunieme smerom dole cely graf o 2 dieliky y=|x|-2 , nejaka časť grafu bude pod osou x
3. tú časť pod osou x dáme nad podľa osovej sumernosti, kde os sumernosti bude istá časť x osy, y=||x|-2|
4. posunieme smerom dole cely graf o 1 dieliky takže zasa bude pod osou x nejaká tá časť pod osou x , y=||x|-2|-1
5. tú časť pod osou x dáme nad podľa osovej sumernosti, kde os sumernosti bude istá časť x osy, y=||x|-2|-1|
spusť si geogebru a tam si to podavaj u uvidíš, musíš vedieť posúvať grafy a to podľa osovej sumernosti to by som ti musel nakresliť
P.S. funkcie s absolutnou hodnotou - všetko pod sa obráti.
Já ti samozřejmě rozumím, jak to děláš, to mi opravdu vysvětlovat nemusíš (jak jsem ostatně psal i v původním příspěvku), jen jsem vyslovil pochybnosti, jak chceš ty body, kde se "graf láme" bez výpočtů hledat.
----------------
EDIT: Máme-li pouze lineární funkce a absolutní hodnoty, pak stačí ty body pospojovat úsečkami a podívat se, jak se funkce chová "nalevo" a "napravo" od všech těch bodů.
----------------
Tipovat asi těžko a spoléhat na přesnost konstrukce, kde jsou (postupně) průsečíky s osou x "vidět", se může snadno vymstít.
Lze to poměrně snadno uhodnout...nejdříve máme předpis y=|x|-2...musí být |x|=2, což je pro x=+-2.......potom máme předpis y=||x|-2|-1......musí být ||x|-2|=1.....vzhledem k tomu, že absolutní hodnota rozdílu dvou čísel představuje vzdálenost jejich obrazů na číselné ose, musí být |x|=1 nebo |x|=3, tedy x=+-1 nebo x=+-3.....a to je celé, nic dalšího vědět nepotřebujeme k přesnému sestrojení toho grafu....