neg A + AB = neg A + B
Nemělo by vyjít jen B pakliže
A 1
B 0
0 + 10 = 0 + 0 = B
A 0
B 1
1 + 01 = 1 + 0 = B
Jak dojdu k de Morganovým zákonům.
Děkuji za odpověď.
Pardo u toho prvního jsem narazil na stránku s opravou vzorec má být.
A + neg A * B
Což už dává smysl.
Jěště bych potřeboval objasnit Morganovy zákony.
Hodnoty A se mohou rovnat hodnotám B ?
↑ dotazdotaz:
Mám to odtiaľto :Odkaz
Strana 8 zadanie, strana 22 riešenie.
Ukazuje sa tam, že pre všetky možné kombinácie pravdivostných hodnôt dvoch výrokov nadobúdajú tie vzťahy z De Morganových zákonov rovnaké pravdivostné hodnoty... (ak som to dobre pochopila)
Děkuj,i nějaká takováto cvičení jsem hledal.
Ještě by mě zajímalo, jest-li řešíme vždy všemi kombinacemi, nebo se snažíme pomocí booleovy algebry zjednodušit.
↑ dotazdotaz:
Když si vyrábíš pravdivostní tabulku, tak skutečně potřebuješ ověřit všechny možné kombinace hodnot všech logických proměnných, které v tom výrazu máš. To samozřejmě znamená, že čím víc proměnných, tím víc je těhle kombinací (je jich 2^(počet proměnných)) -- když těch proměnných bude moc (třeba už 10), tak je to samozřejmě bez počítače prakticky nezvládnutelné.
Takže když se snažíš odvodit pravdivost nějakého složitějšího výrazu s hodně proměnnými pomocí pravdivostní tabulky, je výhodnější nejdřív použít nějakou algebru (při které použiješ i de Morganovy zákony) ve snaze některé proměnné vyhodit a tím výraz zjednodušit. Ne vždy to musí jít -- pak máš s pravdivostní tabulkou víceméně smůlu. (Vyjma zapojení počítače.)

Zkoušel jsem použít algebru např. na tomto případě, ale nevím jak začít.
Tak například 
Ta první rovnost se dá vyvodit z de Morgana a jednoduchý substituce: Označím si
, takže z toho výrazu za prvním rovnítkem je
a když na to teď použiješ de Morgana a odsubstituuješ z zpátky, tak dostaneš to nalevo.
Že
(kde 1 je "pravda") se dá odvodit jednoduše přes pravdivostní tabulku. (Když už to chceš odvozovat -- ono je to asi úplně jasné -- buď něco je pravda nebo není.)
Tímhle způsobem bych zaútočil i na zbytek výrazu -- mělo by se to nějak zjednodušit.