Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Buďte zdrávi.
Při jednom odvozeování jsem narazil na problém jedné geomtrické úlohy. Zadání je následující (napíši ho raději podrobněji krok po kroku kvůli srozumitelnosti)
1) Mám kružnici se středem S a pevný bod uvnitř kružnice A (A není stejný jako S a neleží přímo na kružnici).
2) Zvolím si bod P někde libovolně na kružnici (neležící na přímce protínající body A,S)
3) Ve dvou třetinách vzdálenosti rozdělím úsečku AP bodem Q tak, že bude platit |AQ| = 2|*PQ| = 2/3*|AP|
4) Bodem Q vedu přímku p kolmou k úsečce AP.
5) Průnik přímky p a úsečky SP označím G
6) Opakuju naprosto stejný postup, jen místo bodu P si zvolím bod P' někde jinde na kružnici a získám tak jiný bod G'
Volím-li body P na kružnici různě, tak vždy dostanu při zachování zbývajícího postupu různé body G', které budou všechny ležet na jisté křivce. A otázka zní, co je to za křivku?
Natvrdo vám dopředu prozradím, že pokud by krok 3) vypadal tak, že bychom bodem Q rozdělil přesně v polovině, tak správná odpověď na otázku je elipsa s ohnisky v bodech S, A. Je to pro někoho možná známá konstrukce elipsy pomocí takzvané řídící kružnice. Jako rozcvik doporučuji toto dokázat.
Mě však zajímá jak je to, když je bod 3) popsán tak, jak je (s dělením ve třetině). V podstatě to dělení může být v libovolném (ale pevně daném) poměru jiném než 1/2.
↑ rughar: Ahoj, pekne pozdravujem a ďakujem za milý námet.
skúsil som to takto:
↑ byk7:
Zdravím, ono to není s tím vajíčkem tak úplně pravda. V obecném případě tvar záleží na poměru r/e a částečně také na poměru dělení úsečky AP. (mění se od skoro kružnice,přes elipsu po vajíčko, hrušku až k baňce)
Zde jsem si dovolil obrázek s upravenou rovnicí pro obecné poměry
↑ Honzc: OT: GeoGebra obrázky lze nahrávat na http://geogebratube.org (k prohlédnutí pak není třeba klikat na kód ;))