Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 07. 2011 23:59

Anonymystik
Reputace:   45 

Těžiště trojúhelníku netradičně

Nejdřív potřebný úvod:

Uvažme homogenní drát vytvarovaný do "trojúhelníku" ABC. Na tento drát je natažená nekonečně tenká a lehká, ale velmi odolná blána. Těžištěm tohoto drátu bude místo na bláně, kde bychom museli útvar podepřít, aby by stabilní. Uvědomíme-li si, že blána nic neváží, tak veškerá hmotnost připadne na drát, tedy na obvod trojúhelníku ABC. Proto tíhové síly působící na útvar budou působit jen na obvod trojúhelníku. Těžiště obvodu trojúhelníku bude tedy místo stejné, jako místo, kde jsme podepřeli blánu, aby "trojúhelník" nespadl. (ty uvozovky proto, že standartním pojmem trojúhelník se myslí i ten vnitřek). Nejprve doporučuju si uvědomit, že toto nové těžiště se liší od těžiště standartního.

A teď úloha: Je dán trojúhelník ABC. Dokažte, že těžiště obvodu trojúhelníku, standartní těžiště a střed kružnice vepsané  je trojice kolineárních bodů.

A dám sem několik hintů, ale zkuste to vyřešit bez nich.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 02. 08. 2011 01:16 — Editoval FliegenderZirkus (02. 08. 2011 01:32)

FliegenderZirkus
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 

Re: Těžiště trojúhelníku netradičně

↑ Anonymystik:

#3 02. 08. 2011 07:58

pietro
Reputace:   187 

↑ FliegenderZirkus: Pekne ďakujem aj ja, a myslím, že driny bude čoraz viac, kde sú tie pekné časy pytagorejcov....dôkazy sa maľovali do piesku a boli tak presvedčivo jasné.

#4 02. 08. 2011 14:22

Anonymystik

↑ pietro: Nikdy bych sem nedal úlohu, u níž bych neznal důkaz pomocí syntetické geometrie (a pokud je tam i analytická geometrie, tak jen v co nejmenší míře - v této úloze jsem analytiku nepoužil vůbec). Ještě se snažte, určitě někdo najde elegantnější řešení (-;
Jinak já osobně moc dobrý v analytické geometrii nejsem, protože už jsem vyrostl ze věku, kdy mě bavila algebra, řešení rovnic apod. Je to rutina - mnohdy i nudná, a často je řešení (obecně zadané úlohy) v tak strašidelném tvaru, že člověku vůbec nic neříká. A matematika je napůl o dobrém systému a napůl o nápadech. Úprava algebraických výrazů je často velmi nudná práce. Nechci to ale zlehčovat - třeba algebraické nerovnosti jsou těžké a k jejich zdolání zdaleka nestačí jenom upravovat algebraické výrazy (musíme je chytře upravovat a navíc znat spoustu obecně platných tvrzení - AG nerovnost, CS nerovnost, Jensenovu a Čebyševovu nerovnost atd.)
Takže pozvedněte svá pravítka a kružítka a dejte se do boje! (-:

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#5 02. 08. 2011 14:25 — Editoval BakyX (02. 08. 2011 16:00)

BakyX
Cat Lover & S.O.A.D. Lover
Škola: UPJŠ
Pozice: Študent
Reputace:   158 

↑ Anonymystik:

Mohol by si prosím to ťažisko obvodu definovať čisto geometricky ? :)

1^6 - 2^6 + 3^6 = 666

#6 02. 08. 2011 21:39

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#7 02. 08. 2011 22:32

Anonymystik

↑ Kondr: A point úlohy je v pr... Ale přišel jsem na to sám, tak jsem myslel, že to bude originální úloha. A zase zjišťuju, že už to je okoukané téma. Na matematice (a geometrii obzvlášť) se mi líbí, jak umí vždycky něčím novým překvapit (aspoň mě). Ale vy už jste moc high level, tak se mi asi nepodaří vás něčím novým překvapit.

Zápatí