Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 08. 2011 20:53

Matej1117
Reputace:   

Stvorrozmerny priestor

Zdravim Vas, cital som vraj by mohol existovat stvorrozmerny priestor .. cas vraj stvrtym rozmerom nie je, pretoze nesplnuje niektore poziadavky .. ja sa chcem spytat, ak existuje 4D priestor tak nas trojrozmerny priestor je v skutocnosti stvorroznerny priestor, ktoreho stvrty rozmer nevnimame alebo je to tak ze stvorrozmerny priestor by mohol existovat ale neexistuje ?? Cital som vraj niekde vo vesmire by mohol existovat 4D ale to by potom musel byt aj tu, to je snad hlupost ze niekde je 4D a o par kilometrov dalej je 3D .. co sa ten jeden rozmer strati alebo co?? Prosim Vas, vysvetlite mi to.. Vlastnosti 4D priestoru mam uz prestudovane ale stale nerozumiem v akom priestore to vlastne zijem ..

#2 03. 08. 2011 05:29

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Stvorrozmerny priestor

Ja si štvor- a viacrozmerný priestor neviem prakticky predstaviť. Ale čo tým vlastne myslím "prakticky"...?

Rozumiem napríklad tomu, že existujú viacrozmerné fyzikálne modely, ktoré popisujú javy nami vnímateľné v trojrozmernom priestore. Jednoduchým príkladom môže byť šesťrozmerný stavový priestor popisujúci polohu nejakého pevného telesa v trojrozmernom "normálnom" priestore. Alebo napríklad sa ukazuje výhodné popisovať jednorozmerný harmonický oscilátor v dvojrozmernom priestore - komplexnej rovine, tj. využiť tzv. komplexnú notáciu. V tomto prípade je model dvojrozmerný, ale len jedna súradnica (nie náhodou nazývaná reálna) popisuje polohu kmitajúceho bodu v priestore. Rovnako teda môžu existovať modely viacrozmerné, v ktorých sú niektoré súradnice "reálne" a ostatné pomocné "imaginárne". Všetky tieto modely ale vytvárame my, ľudia. Vesmíru môžu byť ukradnuté. Hlavným kritériom existencie týchto modelov je ich užitočnosť pre nás. Nič viac.

To je samozrejme len akési zjednodušenie môjho osobného pohľadu na vec. Budem sa tešiť, ak nájdem trebárs 10-rozmerný fyzikálny model verne popisujúci to, čo som schopný experimentálne zistiť, poprípade predpovedajúci to, čo môžem zistiť v budúcnosti.

#3 03. 08. 2011 08:41

Matej1117
Reputace:   

takze vyssie dimenzie vytvarame lebo nam pomahaju .. takze existuje len a len 3D , viac rozmerny priestor nie je ok?

#4 03. 08. 2011 10:03

pietro
Reputace:   187 

Predstav si že si plochý chrobák, ktorý behá len po 2D. Svoje oči máš nastavené len do vnímania roviny. ( po guli sa trochu popohybuj ako 2D a vcíť sa do neho..to je zaujímavé)

No a ja si myslím, že my máme naše zmysly, oči, hmat a všetko (?) zostavené z 3D materiálu a preto vnímame 3D objekty.

Myšlienkovo si ale vieme vytvoriť aj 5 rozmerný vektor, keď treba, aby to bolo užitočné pre nás.

#5 03. 08. 2011 10:20

pietro

↑ Matej1117: a vieš mi prosím Ťa napísať v 3D,  tri najjednoduchšie vektory čo sú na seba kolmé?

Ak áno potom to vieš aj pre iné dimenzie.

#6 03. 08. 2011 11:33

Matej1117
Reputace:   

v 3D su na seba kolme tri rozmery - dlzka, sirka a vyska .. a na tieto tri rozmery uz nie je nic kolme .. takze mam pocit ze 4D je len vymysel ..

#7 03. 08. 2011 11:36

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Matej1117:

Samozřejmě, je to jen výmysl. Celá matematika je "jen výmysl". Vtip je v tom, že je to užitečný výmysl.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#8 03. 08. 2011 18:49

pietro

↑ Matej1117:    Na pocity sa mozeme akurat vykaslat, teraz som pocul, ze v okoli Kanarskych ostrovoch zije jedovata ryba, ktorej toxin sposobi, ze clovek vnima teplo ako pocit chladu a naopak, uplne mu to prepne pocitovy rozsah.

Zápatí