Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 08. 2011 15:00

komornik
Zelenáč
Reputace:   

Mocninná řada

Dobrý den tak jsem tu zas :( , mam určit obor konvergence a součtovou řadu funkce sum(x^n-x^n+1). Postoupoval jsem následovně řadu jsem si upravil na tvar (1-x)*x^n . Z toho jsem zjistil ,že x0=1 a potom 1*x^n dostanu 1 ,tak jsem si myslel ,že obor konvergence bude <0,2> ,ale poté jsem zjistil ,že po dosazení čísel z intervalu řada diverguje.A nevím kde mam chybu .Děkuji za rady.

#2 14. 08. 2011 16:07

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Mocninná řada

Úprava na tvar $\sum (1-x)x^n$ je dobrý krok, ovšem nijak nevidím, jak z toho určit $x_0 = 1$. Problém je asi hlavně v tom, že nejde o mocninnou řadu přesně podle její definice, tedy hovořit o středu a poloměru konvergence nemá úplně smysl. To až po úpravě na $(1-x) \sum x^n$, která napoví o konvergenci více a taky se snadno sečte (musí se ovšem zvlášť ošetřit případ $x = 1$).

Jiným, v jistém smyslu elementárnějším postupem je všimnout si, že jde o teleskopickou řadu - její částečný součet je
$s_n = (x^0 - x^1) + (x^1 - x^2) + \dots + (x^n - x^{n+1}) = 1 - x^{n+1}$,

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí