Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tato temata je založení na oboznámeni s večičkami, ktoré sa niekedy používali, ale dnes sa už nepoužívaju z matematickej stránky na rôzne výpočty, napr. počítadlo.
Pozná někdo logaritmické pravítko?
Mišo, k obsahu příspěvku nemám žádnou připomínku, ale dej si prosím do pořádku slovenskou gramatiku - v odkazech máme slovník. Děkuji.
↑ miso16211:
Děkuji za "logaritmické", ještě prosím - ve slovenštině slovo "téma" je rodu ženského - je tak? Děkuji.
Pravítko poznám a umím používat, také umím používat toto.
↑ miso16211:
Míšo, co "téma" rodu ženského? :-)
Ano, je to počítadlo (obr. 6), běžně se používalo v obchodech - moje spolužačka, když se 1. rok nedostala na VŠ, tak si udělala kurz pro prodavačky a měla samostatný předmět použití počítadla a ovládala úplně krásně, to jen lítalo. Já umím jen tak trochu, žádné tempo (ale to myslím nemám v ničem :-)
Technika počtu určitě bude někde popsána, ale není to těžké domyslit, případně upřesním, když bude zájem.
Ještě jsem uměla vytvářet děrné štítky a pásky a vozit takové štítky a pásky na zpracování na velké sálové počítače (to byl dálkový přenos dat). A už nevím, co ještě.
Věnuj se ještě slovenštině, prosím.
↑ miso16211:
Ahoj, pozri napr. aj tu
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=216377#p216377