Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím všechny,
řeším soustavu diferenciálních rovnic přičemž téměř celý výsledek je správně a haprují tam pouze znaménka a člen b*e^t. Je mi jasné, že soustava lze počítat několika způsoby, ale zkoušel jsem to asi 3 a nikdy jsem se ani nepřiblížil řešení z knihy. Nemohu si hlavně zdůvodnit, proč mi u y(t) chybí člen b*e^t a u ostatních přebývá. Usuzuji, že s y(t) se začínalo jako s první neznámou, jelikož jsou tam pouze koeficienty a,b.
Zde je zadání:
Zde můj postup

zde výsledek z učebnice
Diky za pomoc a vysvětlení!!
↑ Crazy.31: Aj stroj nám vyjavil čo vie
http://www.wolframalpha.com/input/?i=so … 29%2B3*t-2
Wolfram jsem zkoušel také, ale ten mi hodil tenhle výsledek, který je zcela jiný než všechny ostatní, přičemž hned u první rovnice musel dostat rovnici třetího stupně, jelikož má všude 3 koeficienty. Procházel jsem to ještě párkrát a na nic jsem nepřišel. :-/
↑ Crazy.31: Ahoj... o správnosti riešení sa dá presvedčiť len dosadením do pôvodného zadania :-( (kilotony nervov) bez toho sa nepohneme ďalej. Navrhujem Ti zderivovať výsledne f(t) a podosadzovať do zadaného systému, jednak učebnicový výsledok a jednak Wolframa...
To rozhodne o pravde!