Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 08. 2011 11:25 — Editoval jelena (21. 08. 2011 14:18)

Tomas.P
Reputace:   22 

Gravitační zákon

Jelena: EDIT

v tomto tématu je řešena úloha:

Jakou obvodovou rychlostí by se musela otáčet Země kolem své osy, aby se na rovníku rovnala síla gravitační síle odstředivé? Jak dlouhý by pak byl na rovníku den?

Děkuji kolegovi found za řešení.

Kolega Tomáš má důrazně doporučení: provést úklid a do budoucna se vyvarovat porušení pravidel.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 21. 08. 2011 11:40 — Editoval found (21. 08. 2011 14:06)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Web

Re: Gravitační zákon

Jakou obvodovou rychlostí by se musela otáčet Země kolem své osy, aby se na rovníku rovnala síla gravitační síle odstředivé? Jak dlouhý by pak byl na rovníku den?
(doplnění příkladu, který byl autorem smazán).

To, co jsi napsal, je pravda, nic víc ani nepotřebuješ k výpočtu rychlosti:
$
\kappa \frac{M_zm}{r^2} = \frac{mv^2}{r} \nl
v^2 = \kappa \frac{M_z}{r} \nl
v = \sqrt{\kappa \frac{M_z}{r} }
$

a když znáš rychlost na povrchu, spočteš jednodušše periodu otáčení:
$
\omega = \frac{2\pi}{T} \nl
T = \frac{2\pi}{\omega} =  \frac{2r\pi}{v}= \sqrt{ \frac{4r^2\pi^2}{\kappa \frac{M_z}{r} }} = 2\pi r\sqrt{\frac{r}{\kappa M_z}}
$

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 21. 08. 2011 11:45

found
Web

↑ Tomas.P:

Když už píšeš víc příkladů najednou, leč je to zakázané, tak je zkus nemazat - nebo neměnit čísla. Když jsem takhle něco napíšu, vypadám jak vůl, že ti na druhou kosmickou rychlost odpovídám úplně jinak...

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#4 21. 08. 2011 11:48

Tomas.P

↑ found:

Sorry. Uvědomil jsem si, že stačí dosadit

#5 21. 08. 2011 13:17

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ found:

Zdravím, do Tvého příspěvku jsem vložila sbírku úloh kolegy Tomáše - vyhledej si, prosím, zadání, na které jsi odpovídal. Děkuji za řešení.

↑ Tomas.P:

včera jsem ještě učinila nějaký pokus o pomoc s řešením úlohy. Mně je Tvé ignoranství celkem "с высокой колокольни", ale teď už děláš zmatek i kolegům, co mají ochotu odpovídat v sekci Fyzika.

Tedy ještě jednou uvidím v tématu více úloh, navrhnu Tebe na týdenní zablokování. Toto téma si laskavě dej do pořádku - tedy pod bodem 2) má být úloha, kterou řešil kolega, pro zbytek úloh si založ nové téma. Děkuji.

Jelena

#6 21. 08. 2011 13:52 — Editoval found (21. 08. 2011 13:54)

found
Web

↑ jelena:

Děkuji za odkaz, zadání jsem dopsal.

Vtipné je, že v zadání jsou opět tři příklady jako původně... Avšak ten, co byl druhý, tam není. Ten, co byl třetí, je nyní druhý. Ten, co je nyní třetí, tam předtím vůbec nebyl. Nezměnil se pouze první příklad. :D Abych pravdu děl, v mých php a mysql kódech je větší přehled než v Tomášově příspěvku.

#7 21. 08. 2011 14:19

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ found:

děkuji, žádný problém s kódy - úvodní příspěvek jsem zeditovala, za řešení děkuji, téma jsem zavřela a věřím, že kolega Tomáš ještě jednou a důkladně prostuduje místní pravidla.

Zápatí