Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 08. 2011 11:13

apache
Zelenáč
Reputace:   

ČVUT vs. MFF, věčná otázka

Dobrý den či ahoj.
Hnedka na rovinu - bádal jsem bádal, kam tenhle dotaz, který asi není uplně typický a neodpovídá účelu fóra, zařadit, takže pokud jsem tak učinil nevhodně, omlouvám se hned na začátek (původně jsem se chtěl omlouvat už v předmětu vláknal:)).
Jak jsem se již prásknul, vím, že nademnou visí hrozba vypráskání ve směru zanášení fóra binárním odpadem, který tu nemá co dělat, nu ale, předpokládám, že se tu najde alespoň někdo znalý, kdo mi trošku ukáže cestu:D.

Zatím jsem toho nejvíc vlastně řekl v předmětu, takže k věci...za pár dní nastupuju do maturitního ročníku a schyluje se mi na nejvyšší čas mít jasno v tom, kam půjdu dále. Zobecnil jsem to na dvě fakulty - MFF UK a FJFI ČVUT, které obě berou bez přijímaček, takže mi v selekci z jejich strany žádná metoda nepomůže (ale za tu jistotu bych měl být spíš rád:D). Ještě abych to konkretizoval, jednalo by se tedy o fyziku a to fyziku částicovou (na FJFI) nebo možná astro- na MFF.

Je mi jasný, že každý brání svojí školu, takže se snažím sestavit si jakýsi seznam pro a proti, no zatim nemá moc položek a ty co má jsou stejně sporadický:D. Takže se ptám, pomůžete mi ho doplnit, podělíte se o své zkušenosti, poradíte, prosím?

Zatím mám asi...
koleje: + pro matfyz...17.11. prý jsou dobré a hned naproti hlavní budově školy
             - pro jaderku (a celý čvut), protože reálná situace nejspíš je strahov a to opravdu není pro mou povahu, natož pak když se člověk bude asi potřebovat hodně učit....a ty hezký koleje, ikdybych se tam dostal jsou dražší než dobře sehnanej privát...
tělocvik: nejsem úplně sportovní typ, ale zase bych byl rád, kdyby mě něco donutilo občas se hejbnout, když bych si mohl vybrat sport...no takže tady vlastně nevím, pro koho je + a pro koho -, jestli povinný TV (matfyz) nebo ne....
zařízení: + tak tady asi jasně pro jaderku, reaktor, tokamak...
možnosti: + o tomhle moc informace nejsou, ale zdá se mi, že možnost podívat se např. do CERNu, vycestovat na zahraniční školu apod. je lepší u ČVUT

#2 21. 08. 2011 11:24 — Editoval found (21. 08. 2011 11:26)

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: ČVUT vs. MFF, věčná otázka

Ahoj,

stav se určitě na dnech otevřených dveří obou škol, já se více méně na obou dozvěděl to samé, což je trochu přínosem - že si školy neoponují i v tomhel. Pokud jde člověk na matfyz, bude brát látku víc obecněji, nebude ji mít až tolik aplikovanou - i když si vybere aplikovanou (to jsou věci...). Na ČVUT je oproti tomu aplikovaná fyzika - konkrétna ta částicová - už od prvního ročníku. Více ti to nepotvrdím, protože do prváku na matfyzu nastupuji až za měsíc a týden. :-)

Jak je to s tělocvikem na ČVUT netuším, ale na matfyzu je tělocvik povinný první dva roky. Vybereš si sport, který chceš dělat, a ten pak děláš. Jediný zádrhnel je ten, že první hodina tělocviku je na bazéně a dělají se plavecké rozřazovací zkoušky - kdo neuplave 4 bazény (100 metrů - nějaké divné bazény) pod tři minuty, bude místo vybraného sportu chodit plavat.

A co jsem slyšel, tak u ČVUT sice můžeš vycetovat do CERNu a tak, ale u UK je to v tom samém duchu. Když jsem hledal věci ohledne tohohle, ptal jsem se na fakultách, tak jsem nikde víc nezjistil.

Co se týče kolejí, mám pocit, žen a koleje matfyzu mohou i studenti jiných škol, ale nejsem si pořádně jist, jak funguje podávání žádostí ohledně toho, já si podával žádost přímo na přihlášku do školy. Výhoda kolejí matfyzu - 17. listopadu - je zřejmě i ta, že nesdílíš koupelnu s celým patrem, ale jen se čtyřmi lidmi - dva pokoje jsou propojené koupelnou a kuchyňkou, jestli to dobře chápu. :-)

A víc k tomu asi říct nemohu - třeba když nikdo znalý neodpoví, tak můžeš počkat tak dva měsíce a já ti povím víc, jak to tam vypadá. :D

S pozdravem
Jimmy

edit P.S.: asi bych dodal to, že matfyz má taky větší jméno, často jsou lidi na větvi jen z "Universita Karlova" a z "matfyzu" pak spadnou na zadek. Já to (asi jako dost lidí) beru jako školu jako každou jinou, ale hold na někoho s tím můžeš machrovat... :D Ale studijní plus to samozřejmě není :D

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 21. 08. 2011 11:49

apache
Zelenáč
Reputace:   

Díky za vstřícnou odpověď:).

S tou teorií X praxí jsem zrovna tak nerozhodný, jako se vším ostatním :D. Vždycky jsem byl spíš takovej typ člověka z "matfyzáckých" vtipů, kde je pointa založená na tom, že mi stačí teoreticky vědět, že "to jde"...Ale když si představím skutečnou práci v oblasti částicový fyziky, láká mě to láka...

A s tou prací po vystudování je spojená i ta věc prestiže. To ty asi těžko budeš vědět, ale zajímalo by mě, jestli to má stejný zvuk i pro zaměstnavatele...Jasně, že UK vede, natož matfyz, ale Fakulta jaderná a... má snad taky intuitivně nějakej zvuk.

Ubytovat se na cizích kolejích by snad možné být mělo, ale asi bude trvat dlouho vyřizování? Takže zase ten Strahov :D (navíc třeba právě u ČVUT musí být na pokoji aspoň jeden čvuťák - myslím). No já na tom magickým místě nad Petřínskym parkem nechci být prostě ani chviku - jedna osobní zkušenost - bratr kamaráda, co chodí na FEL skončil ve sklepě asi pro 10 lidí...

Určitě mi napiš, jestli budeš chtít, až se dozvíš víc, jinak bývají "seznamováky" na MFF v Albeři? Bydlím kousek vedle, měl bych to za humny :D.

Na DODčka se těším víc jak na Vánoce:D.

#4 21. 08. 2011 12:17

found
Web

↑ apache:

Tak se stav, 29. - 31. srpna budu v Albeři :D Takže ano, jsou tam. :D

Ty vtipy na matfyzáky jsou dle mého jen vtipy. Určitě existují tací... volové, ale jdu tam společně s pár kamarády, taky jsem tam znal pár lidí a všichni jsou v pohodě, žádní totální šprti, co se neumí bavit. Ale je pravdou, že obecné povědomí o matfyzácích takové je... Když jsem řekl v dramaťáku, že jdu na matfyz, tak se začali divit, že se s nimi vůbec bavím. :D Dle mého je to stejné povědomí jako o ajťácích... těch znám asi nejvíc z vysokých škol a všichni jsou v pohodě, lidi, co se umí bavit a jsou chytří. :-)

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#5 21. 08. 2011 13:06 — Editoval LukasM (21. 08. 2011 13:08)

LukasM
Reputace:   193 

↑ apache:
Já ti cestu ukážu. Měla by vést do horního menu ke tlačítku hledat. Klíčová slova MFF nebo FJFI jistě pomohou. Namátkou:

FJFI aneb studium na jaderce
Matfyz nebo jaderka
Matfyz - vhodná střední škola?
Kam na vysokou, když chci studovat matematiku?

Pár postřehů k tobě.. Pokud absenci příjímaček na VŠ technického směru hodnotíš jako výrazné plus nebo nějaký faktor který má váhu, tak se na to snad vyprdni rovnou - na technikách obecně jsou příjímačky tak jednoduché, že kdo by je případně neudělal tak školu myslím stejně nedokončí. Takže podle toho kde jsou příjímačky bych asi nerozhodoval. Tím chci říct, pokud ve tvých úvahách byla myšlenka typu "na FEL jsou příjímačky, tak půjdu radši na MFF", tak je to nesmysl. Ale to počítám tvůj případ nebude.

Že každý brání svojí školu - na to bych nesázel. Problém je spíš v tom, že málokdo má relevantní zkušenosti z obou.

Ke kolejím můžu napsat jen to, že Strahov zas taková hrůza není, a žít se tam dá. Stejně jsi víc ve škole než tam. Jinak ne všichni jsou na Strahově, ačkoli jako prvák na FJFI bys tam asi opravdu skončil, minimálně na nějakou dobu.

Tělocvik - pokud se na to ptáš, tak na FJFI není povinný. Na MFF je to z toho co jsem slyšel (a jak píše i found) postavené na hlavu. Osobně jsem nějak nepochopil proč by vůbec na VŠ (nesportovního zaměření) měl být povinný tělocvik. Jsem dospělej, a po tom jestli cvičím nebo jsem vyžraná koule je každýmu houby. Stejně tak nevím proč si vybrali zrovna plavání. Ale tohle by asi nemělo být rozhodující kritérium.

Zařízení - nemůžu hodnotit, o MFF moc nevím abych to porovnal.
Možnosti - totéž.

Pokud bys to nepochopil, tak jsem z FJFI, ze třetího ročníku.

↑ found:

found napsal(a):

Na ČVUT je oproti tomu aplikovaná fyzika - konkrétna ta částicová - už od prvního ročníku.

To jsi vzal prosím kde? O jaké předměty a na jakém zaměření by mělo jít? :-)

#6 21. 08. 2011 13:28

apache
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Díky, hledání jsem samozřejmě zkoušel a nepochodil, no, kdoví, kdo mi to uvěří :D. Ale vše jsem si prošel, díky.:)

S těma přijímačkama - tak jsem to opravdu nemyslel. Šlo mi o to, že kdyby byly přijíačky, tak bych je třeba udělal jen na jednu školu a nemusel bych se sám rozhodovat a i to byla samozřejmě nadsázka...

Ve třetím ročníku budeš teď, nebo jsi ho teď dokončil? Jde mi o to, jestli už jsi skončil s tím základním studiem, nebo už jsi nějak zaměřenej? díky:)

↑ found:
Mám to tam maximálně 30 minut pěšky, takže nema problema:D

#7 21. 08. 2011 13:48

found
Web

↑ LukasM:

Povídal mi to děkan na MFF, respektive tohle jsem od něj pochytil z těch všech složitých vět. :D

#8 21. 08. 2011 14:03

LukasM
Reputace:   193 

↑ apache:
Na fakultě už jsem strávil tři roky, ten poslední na zaměření DAIZ. Nicméně tohle fórum není můj deníček, takže případné detaily o mém studiu mailem nebo pm.

↑ found:
Hádat se s děkanem MFF rozhodně nebudu. Nicméně když se podíváš sem, hlavně na stránku 68, zjistíš, že je to minimálně zavádějící tvrzení.

#9 21. 08. 2011 14:08

found
Web

↑ LukasM:

Děkuji, také se rád přiučím. :-) Hold asi děkan prostě chce přilákat studenty :-)

Zápatí