Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, za pár dní dělám reparát a tenhle příklad mi celkem dělá problém. Snažil jsem se to vypočítat, ale vyšel mi dvojnásobek hodnoty výsledku, možná je to jen náhoda čísel, ale i po přepočítání mi to nevyšlo, i když jsem se tomu přiblížil..
V kalorimetru s tepelnou kapacitou je K = 0,10 kJ/K je m1 = 0,3 kg vody o teplotě t1 = 14 °C. Do vody přidáme do něj m2 = 0,02 kg páry o teplotě t2 = 100 °C a přidáme m3 = 0,05 kg ledu o teplotě t3 = 0 °C Jaká je teplota v kalorimetru po dosažení rovnovážného stavu? [t = 34 °C]
Použil jsem : Q vody = Q vody z páry + Q vody z ledu + Q kalorimetru + L tani + L vyparovani
Prozatím by mi stačilo potvrdit, jestli je alespoň tenhle obecný vzorec správně. Pokud ne, tak alespoň opravit. Aby jste se s tím nemuseli tak dělat.
Děkuji
Zdravím,
co se tyče tepla, co se objeví v řešení, jsi snad nic nevynechal, ale je potřeba si udělat jasno, co teplo odevzdávalo a co teplo přijímalo (a při kterém procesu). Potom sestavit zákon zachování energie, rovnice, kde nalevo bude teplo odevzdané, napravo přijaté.
Zkus to tak rozepsat:
na vstupu máme (v závorce je teplota na vstupu): kalorimetr (14) voda (14), para (100), led (0). Něco z toho teplo odevzdá a něco příjme, proto na výstupu máme: vodu o neznámé teplotě.
Děkuji.
Rozepíší to na : v - vody, l - ledu, p - pary
poté si vyjádřím t
odtud mi vyjde ale ve vysledcich má vyjít
Nejspíše mám nějak špatně napsaný znamínka u všech jinak už nevím..
Nějak nechápu, kdy tam mám psát nebo
Děkuji, ale v tom se strašně zamotáš:
zkus tak - rovnovážná teplota je :
kalorimetr z teploty (14) se ohřál na teplotu t a teplo přijal - doplň, prosím, vzorec pro výpočet tepla přijatého kalorimetrem
voda (14),
pára (100) - se kondenzovala (vzorec) a vznikla voda se ochladila z teploty 100 na teplotu t (vzorec). Pára teplo odevzdala.
led (0)
Teď doplň povídání a vzorce pro vodu (14) a pro led (0).
rovnovážná teplota je : t
kalorimetr z teploty (14) se ohřál na teplotu t a teplo přijal -
voda (14), se ohřála na teplotu t a teplo přijala
pára (100) - se kondenzovala a vznikla voda se ochladila z teploty 100 na teplotu t . Pára teplo odevzdala.
led (0) - roztál a ohřál se na teplotu t - . Teplo přijal.
Děkuji, měl jsi všechno v pořádku, jen u posledního vzorce měl být index m_l (hmotnost ledu), editovala jsem Tvé zápisy, aby bylo přehledně.
Teď nalevo rovnice napiš všechno teplo, co bylo odevzdáno (tedy všechno z řádku pro páru) a napravo všechno, co bylo přijato (voda, kalorimetr. led).
↑ dorfik:
jak jsi zeditoval (barevně), zapíšeme teplo přijaté = teplo odevzdané a máme:
napiš, prosím, jen své dosazení - překontrolujeme, co je špatně.
↑ dorfik:
děkuji, dosazovala jsem do Tvého vzorce a strojový výpočet je tak (tedy všechno v pořádku). Překontroluj, co jsi dosazoval. Děkuji.