Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebuju pomoct jen naťuknout jak na příklad
cos 2x= 3/4 , 2x náleží (o;pí/2)
Stačí jen stručně a já už si vzpomenu. Zkoušela jsem to normálně přes vzorečky s tím,že jde o první kvadrant,ale stejně mi to nevychází .
výsledek: sin x=odmocnina ze dvou/4 a cos x= odmocnina ze čtrnácti/4
↑ jaancca:
Navíc tady píšou vypočítejte aniž určíte hodnotu x

moment, ale tvoje zadání ↑ jaancca: je trochu jinak
ty nechceš spočítat x, nýbrž hodnotu sin x a cos x
takže nejprve vypočteš cos x ze vzorce 
a sin x pomocí výsledku z cos x a pythagorovy věty 

Napsal jsem ti tu řešení, ale chtěla jsi jen nakopnout, proto ho dávám skryté, aby ses mohla podívat, až to zvládneš - navíc je to řešení jen pro hodnotu SIN X, cosinus x jsem tam nepsal, kdyby ses náhodou podívala, jak na to, protože by ti to nešlo, tak ať máš ještě půlku příkladu před sebou.
A nepoužiješ vzorec od kolegy pro poloviční argument, jelikož ty máš dvojnásobný argument, tj.
. Poté už podle kolegy a Pythagorovy věty zjistíš zbytek. Pozor na konci na usměrnění zlomku.
↑ jaancca: Nechtějí něco takového?
Zdravím v tématu :-)
↑ found:
"vzorec od kolegy" je skoro v pořádku - pokud je dvojnásobný argument 2x, poloviční je x a pokud je dvojnásobný argument je x, poloviční je x/2 atd.
To "skoro" je proto, že všem v tématu chybí absolutní hodnota - viz odkaz. S ohledem na rozsah v zadání by to problém nebyl, ale řešení rovnice
jak jsi provedl v hide (obdobně i kolega rleg), už není úplně OK.
Je to tak? Děkuji.
↑ jelena:
Ale možná je lepší vyhnout se té velké odmocnině, pod kterou se objeví cosinus, ne? :) Ale ohledne toho uznávám, že je to asi jedno.
Kde je chyba v mém řešení? Smím-li se ptát.
?
↑ found:
ten vzorec "s velkou odmocninou" jsi přece odvodil také - v hide:-) Ano, nepřesnost je přesně v +/- (s ohledem na zadání by to výsledek neovlivnilo), ale rozumíme se, že ano?
Děkuji.
Stránky: 1