Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 08. 2011 19:18 — Editoval Sulfan (20. 08. 2011 19:19)

Sulfan
Reputace:   23 

Matematická skripta - autorský zákon

Dobrý den,
dlouho jsem nebyl na tomto fóru, za což se upřímně stydím, nicméně přivádí mě sem nejistota ohledně zveřejňování matematických skript a s nimi spojená autorská práva. Zajímá mě, jestli je legální nechat na nějakém serveru volně dostupná matematická skripta ke stažení. Navíc protože jsem autorský zákon studoval dávno, a je tak obsáhlý, že jsem pobral stejně jen základní pravidla, tak mám na věc dva pohledy:

První je ten, že skriptum je do jisté míry kniha, tudíž jde umělecké dílo a na to se autorský zákon vztahuje. Pokud autor sám dílo na web umístí, tak by se jeho následovné šíření a odkazování na něj nemělo nijak trestat. Pokud dojde k jeho neoprávněnému naskenování a následnému zveřejnění, nebo ukradení zdrojového souboru, jde o nelegální činnost.

Druhou možností, o které vím méně, je použití autorského zákona pro studijní účely. Jde o to, že každé rozmnožení nějakého díla (studijního materiálu) je povoleno za předpokladu, že bude použito ke vzdělávacím účelům, což skripta rozhodně jsou, dokonce jsou pro tento důvod psána,  tudíž by jejich kopírování pro studenty a pro návštěvníky webu prahnoucích po důkazech nemělo být trestné.

V tomto okamžiku ale nevím, jaká z možností se na tento typ uměleckého díla vztahuje a tedy, jestli je uveřejnění na nějakém webu či serveru povoleno nebo jestli jde o nelegální činnost. Tušil jsem, že s matematickými skripty a jejich šířením tu bude hodně zkušeností, a proto zkouším dát svůj dotaz právě sem i přesto, že si uvědomuji, že tato otázka je na pomezi matematiky-literatury-práva.

Děkuji za jakoukoliv odpověď nebo odkaz.

#2 20. 08. 2011 21:25

pietro
Reputace:   187 

Re: Matematická skripta - autorský zákon

↑ Sulfan: Vidim to mozno velmi zjednodusene. To DPH by malo prenikat uz aj do matematiky?

#3 20. 08. 2011 21:44

Sulfan

↑ pietro:Asi vám přesně nerozumím, jak souvisí daň z přidané hodnoty s autorským zákonem, mohl byste to trochu upřesnit?

#4 21. 08. 2011 09:17

Sulfan

Včera v noci a dnes ráno jsem našel několik nových poznatků, které by se toho mohly týkat, jde většinou o citace z autorského zákona a zákona o vysokých školách:

Ohledně obsahu díla:

Autorským dílem nejsou například teorie, objevy, statistické grafy, vzorce či myšlenkové postupy (ty se chrání patenty) nebo denní zprávy samy o sobě a údaje samy o sobě.

Ohledně záverečných studentských prací:

„Vysoká škola nevýdělečně zveřejňuje disertační, diplomové, bakalářské a rigorózní práce…“ (Zákon o vysokých školách 111/1998 Sb., §47b)

A nakonec také o stahování pro potřeby výuky:

Autorský zákon dále v § 31 odst. 1 písm. c) autorského zákona umožňuje užít dílo při vyučování „pro ilustrační účel či při vědeckém výzkumu, jejichž účelem není dosažení přímého či nepřímého hospodářského nebo obchodního prospěchu, a nepřesáhne-li rozsah odpovídající sledovanému účelu“.

Stažení díla pro potřebu výuky lze provést pomocí uplatnění § 31 AZ odst. 1,písm. c)  Pozn. pokud nelze uvést autora díla, je třeba v maximální míře popsat zdroj AD, url adresu, název, rok citaci použitého díla (zdroje).

Bohužel jsem se i po důkladnějším prostudování nedočetl nic o zveřejňování vědeckého díla, tudíž nechávám otázku stále otevřenou.

#5 21. 08. 2011 17:50 — Editoval miso16211 (21. 08. 2011 17:51)

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

maju té skripta značku C - copyraght, jestli urobim neco (kniha, skripta) tak aby se nan vzťahoval autorsky zakon musim to nejak zapaltit nekde.
To co hovoriš je v mnohych pripadoch diskutabilne atď. obrať se na nejakeho znalca prava, pravnika atď.

#6 21. 08. 2011 18:14

Sulfan

↑ miso16211: Trochu bych to poupravil, s tím jsem si jistý - autorské právo vzniká hned, jak dílo vytvoříš. Není nutné si jej opatřovat značkou copyright ani jej kupovat, v tomto případě se jedná o duševní majetek, kde autor nabývá práva automaticky. Značka © tedy není nezbytná, ale nikdo ti nezakáže dát si ji třeba ke svému článku na web, k fotce, kterou jsi vyfotil, programu, který jsi naprogramoval ... apod.

#7 22. 08. 2011 15:05

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

↑ Sulfan: tak napr. ja robim SOČ - nejaku pracu na 20 strany, a keď to dám na net na jednu stranku, tak každy kto to skopiruje nejak, alebo to použije robi nelegálnu činnosť?

#8 22. 08. 2011 15:54

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

Jo, značka © je u nás k ničemu, používá se pokud vím v Americe, kde nějaký smysl má.

Můj názor je, že skriptum ≈ kniha, takže pokud nemáš explicitně daná práva skriptum šířit, tak ho šířit nesmíš. Což platí více méně obecně pro jakékoliv dílo.

> „ Pokud autor sám dílo na web umístí, tak by se jeho následovné šíření a odkazování na něj nemělo nijak trestat.”
To si nemyslím. Že je něco zveřejněné na webu neznamená, že to můžeš dále šířit — taky nemůžeš jen tak zkopírovat něčí web a umístit si ho k sobě na server. (Teď myslím šířit ve smyslu stáhnout si to a nahrát to k sobě na web nebo někam na Rapidshare.)

Co se týče autorského zákona pro studijní účely — o tom už nevím skoro vůbec nic, ale když nám učitel skenoval nějakou část knihy pro studijní účely, tak to většinou zahesloval, aby se k tomu nikdo nepovolaný nedostal, takže si nemyslím, že je možné pro studijní účely sdílet široké veřejnosti celé skriptum. A to platí i o vědeckých pracích. Třeba na springerlinku stojí vědecký článek 25 euro, takže bych se divil, kdybys to mohl jen tak legálně zveřejnit.

2+2=4

#9 22. 08. 2011 22:02

Sulfan

↑ miso16211: Ano, dělá nelegální činnost (neplatí, kdyby třeba jen zkopíroval citace a opět je správně ocitoval, popřípadě z tvé práce citoval).

↑ Lukee: Díky za reakci. Já si ale myslím (i když nejspíš mylně), že když ten článek (fotografie, skriptum,...) u někoho na webu existuje, pak když ho umístím jinam a uvedu ho včetně autora a původního zdroje, tak by s tím neměl být problém. Možná je to tím, že  jsem to bral spíše z té stránky komerční ("když to zveřejňuje a tudíž za to nic nemůže dostat, pak proč by se to nedalo rozšířit pod jeho jménem dál").

Web springerlink neznám, ale něco si o něm zjistím - zdá se mi to totiž samotnému divné, že by se za články platilo.

#10 22. 08. 2011 22:09

LukasM
Reputace:   193 

↑ Sulfan:
To se ti může zdát divné, ale jinak je to naprosto běžné. Na některých serverech se tomu jako ČVUŤák můžeš vyhnout (přihlášením), ale když se podíváš třeba na sciencedirect.com (nebo prakticky na jakýkoli jiný server), uvidíš sám.

K tématu ale jinak bohužel nic nemám.

#11 22. 08. 2011 22:15

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

↑ Sulfan:
> „Já si ale myslím (i když nejspíš mylně), že když ten článek (fotografie, skriptum,...) u někoho na webu existuje, pak když ho umístím jinam a uvedu ho včetně autora a původního zdroje, tak by s tím neměl být problém.”
Pro tvé vlastní dobro to nedoporučuji dělat :-) Příklad, co se může stát: http://www.milosnemec.cz/clanek.php?id=214

2+2=4

#12 23. 08. 2011 09:20

pietro

↑ Lukee: Ďakujem veľmi pekne za vynikajúci a poučný článok....
http://www.milosnemec.cz/clanek.php?id=214

ako z nevinne vyzerajúceho krovia sa vyroja predátori a nútia Ťa platiť, potom nastupujú ďalší = právnici, tých platíš, odvádzaš DPH, oni odvádzajú DPH kolotoč sa len rozbehol...

↑ Sulfan:
tak nejak som to myslel s DPH :-(

Ozaj, neviete či na prijímačkách na právo sú skúšky z matematiky?  :-)

#13 23. 08. 2011 12:08

anes
Reputace:   14 

Ne, že bych byl v této oblasti odborník (tj. to, co tu budu plácat jsem asi někde viděl, ale neručím), ale podle mě se skripta od normálních knih lišit nebudou.
Takže pokud budu bez svolení šířit dílo někoho jiného, tak to téměř jistě legální není (možná ještě záleží, jestli materiál jenom nalinkuju, nebo sám zkopíruju a někam natáhnu). A i pokud jsem autor, tak budou podmínky nejspíš záležet na smlouvě s vydavatelem.
čím si naopak nejsem jistý je

Sulfan napsal(a):

↑ miso16211: Ano, dělá nelegální činnost (neplatí, kdyby třeba jen zkopíroval citace a opět je správně ocitoval, popřípadě z tvé práce citoval).

Dokud ten dokument nezačnu šířit, nebo nějak používat bez řádných citací atd a mám kopii jen pro vlastní potřebu, tak imho ještě padouch nejsem (pro jistotu opět bez záruky, navíc je možné, že jsou pro SOČ opět podmínky upravené nějakou další dohodou).

Sulfan napsal(a):

Já si ale myslím (i když nejspíš mylně), že když ten článek (fotografie, skriptum,...) u někoho na webu existuje, pak když ho umístím jinam a uvedu ho včetně autora a původního zdroje, tak by s tím neměl být problém. Možná je to tím, že  jsem to bral spíše z té stránky komerční ("když to zveřejňuje a tudíž za to nic nemůže dostat, pak proč by se to nedalo rozšířit pod jeho jménem dál").

To bych neviděl tak jasně ani z toho komerčního hlediska - v případě sporu by Ti imho rychle vysvětlili, že třeba taková návštěvnost webu může mít sakra velkou hodnotu.

Jinak naše /čvut/ skripta dokonce i to © mají, dokonce s větičkou "Česká technika - nakladatelství ČVUT upozorňuje autory na dodržování autorských práv." Ale to myslím na věci moc nemění.

// na placeném přístupu k článkům taky nevidím nic divného a souvislost s DPH jsem ještě pořád moc nepochopil

#14 24. 08. 2011 10:35

pietro

Čím menej o matematike vedia právnici, tým lepšie pre matematiku.

#15 24. 08. 2011 10:38

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

↑ pietro:

Nechápu.

Zde přeci nejde o matematiku, ale ochranu autorské práce. Ať už jde o matematiku, fyziku či nebo architekturu.

A pořádek být musí.

(Omlouvám se za narušení, jen jsem silně nesouhlasil.)

#16 25. 08. 2011 09:34

pietro

1.Zákony sa nevydávajú, zákony sa objavujú a v ideálnom prípade potom popíšu matematickým aparátom.

2. To čo sa nazýva zákon, pre organizáciu členov spoločnosti, je regulačný predpis vydaný mysliacou menšinou a určený mysliacej väčšine. Slovo zákon emočne zvýrazňuje význam daného predpisu.

3. Verbálny popis budúceho správania sa subjektov, nemôže presne podchytiť všetky variácie, ktoré v spoločnosti nastanú. A hlavne v oblasti duševného vlastníctva.

4. Návod na "zákonné" správanie sa z textu predpisu  môže rôzne vysvetliť. Problémy sa dajú riešiť buď odovzdávaním si skúseností ( o čo požiadal Sulfan) alebo právnou poradňou (platenou-neplatenou).

5. A už sme pri ekonomickej směne-výmene, z ktorej sa odvádza dph.

6. Poklady, či už nájdené alebo vytvorené si bude vždy privlastňovať v konečnom dôsledku spoločnosť. Nálezca alebo autor bude primerane odmenený, no hlavne musí profitovať spoločenstvo.

Želám si ( čo sa však nestane), aby bol taký poriadok v spoločnosti ako je v matematike.

#17 25. 08. 2011 10:17

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

pietro napsal(a):

3. Verbálny popis budúceho správania sa subjektov, nemôže presne podchytiť všetky variácie, ktoré v spoločnosti nastanú. A hlavne v oblasti duševného vlastníctva.

Ano, proto platí pro občany dělat to, co jim zákon nezakazuje. To je právě dostatečně volné a nesvazuje nás to tolik, jen nás řídí v určitých podmínkách. A samozřejmě to nemůže podchytit všechny možnosti. Lepší ale než dělat pouze to, co zákon dovoluje.

Zápatí