Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
pokud jsi použil takovou substituci, jak máš, potom
a bylo třeba rozšířit čitatel a jmenovatel 2x:
potom po substituci>
, ale neprocházela jsem celý postup, zda dovede k výsledku - případně se ozvi, zda se podařilo. Děkuji.
↑ gigo:
můžeš vytknout 1/2 a podle vzorců na úpravu logaritmů nahradit součet logaritmu logaritmem součinu.
Zkoušela jsem Tvé zadání nabízet MAW za použití různých substitucí, výsledku se dobral. Pokud bych měla provádět výpočet ručně, tak bych upravila:
substituce 
a rozdělila na 2 integraly:
- což je skoro tabulkový
, který bych vypočetla stejně, jako Wolfram (a takovou substituci jsem nabízela i MAW, protože jiná se mu nelíbila).
Ještě nevím, zda by se nepodařilo rozšíření v takovém smyslu, ale zatím jsem se tomu nevěnovala a tak nějak nemám v plánu (to zas bude propadák, až dojede pouť).
Kontroloval jsi své výsledky pomoci online nástrojů z úvodního tématu VŠ? Děkuji.
↑ stanly01:
Zdravím,
co jsi měl(a) číst před zadáním nového dotazu do sekce VŠ? Děkuji. V tomto tématu už prosím nepokračuj.
K problému: per partes.