Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ kacka18:
podle wikipedie
dále 
což ti dává po dosazení a úpravách
oprava
Jedna z cest, jak takový obsah vypočítat, je jít na to od lesa, tedy nejprve z úhlopříčky spočítat délku jedné strany a pak rozdělit pětiúhleník na pět trojúhelníků se společným vrcholem v jeho středu.
Dalo by se to také počítat obecně a získat tak "vzorec", který spočítá S přímo z u.
Základem bude uvědomit si, jak to celé vypadá. Pomůže obrázek. A fakt, že vnitřní úhly v pětiúhelníku jsou 108° -- to je snadno vidět, když si pětiúhelník rozdělíš právě na těch pět shodných trojúhelníků se společným vrcholem ve středu pětiúhelníku.
Pro spočítání délky "a" strany pětiúhleníku z délky "u" jeho úhlopříčky pak bude ve hře rovnoramenný trojúhelník s jednou stranou délky "u" a dvěma stranami délky "a", kde úhel u vrcholu naproti straně délky "u" bude 108°.
Stačí taková textová nápověda?
EDIT: Odpovídal jsem paralelně se ↑ zdenek1:, tak svou odpověď tady také nechám...

↑ kacka18:
Podle obrázku:
1) Vypočítat úhel delta
2) Pomocí kosinové věty určit hodnotu d=c=a
3) Vypočítat úhel alfa
4) Pomocí kosinové věty určit hodnotu g=h
5) Vypočítat úhel gama
6) Pomocí hodnot gama, h,g vypočítat obsah trojúhelníku ABS
7) Obsah pětiúhelníku = 5*obsah trojúhelníku ABS
Pokud jsem dobře počítal:
↑ Cheop: Tak jsem si to také spočítal, výsledek máš v pořádku. ↑ zdenek1: tam má chybu v dosazení. Správně je
, tedy
.
Můj postup: Je snažší, není tam žádná kosinová věta. Je založen na zapamatováníhodném faktu, že
. Pak totiž snadno spočítáme sinus a tangens (90-36)=54 stupňů.
Vztah mezi "u" a "a" totiž přeci je
. Dále je také vidět, že obsah pětiúhleníku je
, odkud již máme S přímo jako funkci u, jak jsem napsal už v začátku příspěvku.
↑ Cheop: Nemám potřebu v tématech tohoto typu dělat víc, než se žádá.
A kterou úhlopříčku ta tvoje formulka uvažuje, když už by ji někdo chtěl použít?