Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj můžete mi ještě prosím pomoct ověřit zda-li mi obsah obrazce ohraničeného funkcí y=ln(x/2) ; tečnou k této funkci v bodě 1 a osou x, vyšel správně. Vyšlo mi to 1+ln(1/2) - (ln(1/(2e)) + 2*ln(1/(2e)) +1)/2 =(přibližně) 0,066653. Díky moc
Jen jsem zjistil tu tečnu a nechal spočítat wolframalpha. Číselně mi vyšlo stejně.
Zdravím,
pokud se dívám na obrázek, tak se skládá z:
a) oblast mezi přímkou y=x-1+ln(1/2) a osou x (to je obsah trojúhelníku na intervalu 0 do 1-ln(1/2),
b) oblast mezi uvedenou přímkou a grafem funkce y=ln(x/2) - na intervalu od 1 do 1-ln(1/2),
c) oblast mezi osou x a grafem funkce y=ln/x/2) na intervalu od 1-ln(1/2) do 2.
Potom se dá počítat jako 2 oblasti:
část a) - lichoběžník mezi osou x a y=x-1+ln(1/2) na intervalu 0 do 1
zbytek a) + b) + c) - oblast mezi osou x a grafem y= ln(x/2) na intervalu 1 do 2.
Je to to, co potřebuješ? Děkuji.
Né tak úplně, obsah má být jen to co svírájí ty dva grafy na obrázku + osa x od 1 do 2, vlasttně toto: http://www.wolframalpha.com/input/?i=pl … +x%3D1...2 , ale já prostě netuším jak to mám spočítat abych od sebe neodčítal, ale abychto měl rozdělené na dvě oblasti...
↑ Evil_666:
pravda, nepopsala jsem to dobře:
- na intervalu od 1 do (1-ln(1/2)) bude rozdíl mezi plochou mezi křivkou y=ln(x/2) a osou x a obsahem trojúhelníku (mezi přímkou y=x-1+ln(1/2) a osou x),
- na intervalu od (1-ln(1/2)) do 2 bude obsah mezi osou x a grafem y= ln(x/2).
A jinak to nevidím.
↑ Evil_666:
Tak bych to přepsala - odkaz. Absolutní hodnota je kvůli tomu, že obrazec je pod osou x, počítám "jakoby obsah zrcadlového obrazce).
Dá se v tom vyznat? (ale abych pravdu řekla, nevím, v čem je takový zápis přínosnější, než zápis kolegy ↑ musixx:. Tedy je možné, že to vůbec není to, co potřebuješ.
Zdravím :-) .
Šel bych na to následovně:
Předpis té funkce
si upravme do snad přehlednělšího tvaru
, inversní funkcí je
.
Tečna vedená ke grafu této funkce v jeho bodě
bude mít rovnici
neboli
.
Bod
uvnitř vyšetřované oblasti je charakterisován těmito vlastnostmi:
(1)
(průmět oblasti na osu y),
(2)
(při splnění podm. (1) bod T leží nalevo od grafu funkce a napravo od zmíněné tečny).
Obsah obrazce tedy bude dán integrálem
.
Snad tam není chyba, ale kontrola jistě neuškodí.