Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Postup na tento príklad som síce našiel ale moc mu nerozumiem..
Akou frekvenciou f1 by sa musel otáčať kolotoč, aby sa lanká sedačky odchýlili od zvislého smeru o 45°? Lanká sú dlhé l = 5m a ich hmotnosť je zanedbateľná v porovnaní s hmotnosťou osôb, ktoré sedia na sedačkách. Akej dostredivej sile Fd podlieha osoba v sedačke pri frekv. f1 v porovnaní so svojou tiažou G = mg. Akou silou F2 je vtedy napínané lanko?
Našiel som že
Len nerozumiem - R označuje vzdialenost bodu od svislej osy rotacie, lenže svislá osa rotácia je v tomto prípade predsa v strede kolotoča, nie?
Tomuto vzorci tiez moc nechapem
Prečo to nie je m.a = ... ?
Zdravím,
pokud si to zakreslíš, tak 1. vzorec plyne z pravoúhlého trojúhelníku (R je poloměr kružnice, po které se točí ve vodorovné rovině sedačka a správně - označuje jak je sedačka daleko od svislé osy)
2. vzorec plyne z rovnováhy sil. Ale ten Tvůj vzorec není v pořádku - podívej se prosím na odkazy: bylo řešeno (i s obrázkem) zde nebo zde (to je hezčí).
Vzorec by měl být:
.
Stačí tak na dořešení? Případně sem dej odkaz na originál postupu (na "podezřelý vzorec").
http://files.gamepub.sk/F1/foltin_tahak … apocet.doc
Je to ten druhy s čislom "1."
Problem je v tom že v zadaní sa nepíše ako ďaleko je sedačka od osi kolotoča - len aké dlhé je lanko a ten úhol.
A pomocou toho vzorca len vyrátam vzdialenost, o akú sa sedačka posunie, či?
Teda možno myslia iný typ kolotoča ale ja mám pocit že hovoria o tom klasickom reťazovom, nie?
http://www.atrakce-lunapark.cz/inzerce/ … /img45.jpg
↑ Quin:
Děkuji, je to tak, jak píšeš - na starém obrázku z odkazu mám i naznačenou horní kružnici - závěsů sedaček bez odklonu. Tedy výpočet
ve skutečností dává jen vzdálenost odklonu o původní polohy (to jsem přehlédla, omlouvám se). Poloměr kružnice, kterou potřebujeme do vzorce by byl
, kde
je poloměr kružnice původních závěsů.
Ovšem
v zadání nemáme. Ale v odkazu počítají, že žádné a není (tedy typ úlohy "kulička na niti"). Navíc postup řešení v odkazu, co jsi umístil, mi žádný smysl nedává, zejména vzorec pro
, pokud se tím rozumí odpor závěsu. Mám pocit, jako by chyběl kousek zadání, ve kterém bude, že při určité frekvenci byl odklon nějaký a jak se změní frekvence, aby byl odklon 45 stupňů.
Jinak to můžeš vyřešit obecně. Zadání z Hajko to není, to jsem již překontrolovala, tak snad někdo z kolegů doporučí něco více použitelného.
Veď toto mi nešlo do hlavy.. zadanie je každopádne kompletné - takto je aj v knihe a nie je tam ani žiadny obrázok.
Keby tam ale bolo uvedené že pri frekvencii, napriklad 0,15, bol odklon, povedzme, 30 stupňov - ako by sa to počítalo? Priamou úmerou?
↑ Quin:
děkuji - jak se jmenuje kniha? byl by prosím scan na zadání a na výsledek z knihy (pokud je?
Potom bychom mohli řešit tak: poloměr kružnice otáčení v horizontální rovině je:
. Pro známé úhel a frekvenci:
, odsud:
, což dosadíme do vzorce pro další úhel.
Je to taková standardní modifikace standardní úlohy, ale asi je neúplně zadána. Důležitější je, zda rozumíš principu rozkladu sil a geometrické stránce úlohy.
Kniha (alebo skôr zošit) sa volá "Fyzika po kapitolách - Dynamika hmotného bodu" autor : Ivan Červeň - Slovenská technická univerzita
Je to taká zbierka - dokopy je ich 13.
Skener nemám ale výsledok tam je takýto : 

Na začiatku je ešte napísane že zhodu s výsledkom dostanem ak za tiažové zrýchlenie dosadím hodnotu g = 10
Inak sa dajú komplet stiahnuť odtialto : http://www.mediafire.com/?21c2pp4jy88yky9
Ale čo som pozeral tak strana (36) s týmto príkladom tam zrovna chýba
Ešte si to tvoje riešenie poriadne preštudujem - keby mi niečo nebolo jasné tak napíšem
A díky moc za pomoc :)
↑ Quin:
děkuji, zkusím se podívat na knihu a na f_1.
- v pořádku, jelikož tg(45 stupňů)=1 a plyne tedy ze vzorce, který máme
odporova sila lanka
- také v pořádku, plyne z Pythagor. věty 
Ešte som sa chcel opýtať : vedeli by ste mi odporúčiť nejakú dobrú stránku na rozklad a skladanie síl?
Prípadne všeobecne nejakú dobrú stránku na fyziku. Najlepšie aj s príkladmi a postupom na ich vyriešenie.
Viem môžem googliť ale radšej dám na odporúčanie niekoho skúseného.
↑ Quin:
zřejmě
počítali jako úlohu "kulička na niti", tedy ne kolotoč.
V úvodním tématu sekce jsou ověřené odkazy - nepříliš náročná, ale přehledná je tato sbírka. Jinak z uloz.to jsem si stáhla celou sbírku Hajko - tam si vyhledej.