Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Koukám tak na vyhlášení rozvojového programu http://www.msmt.cz/uploads/soubory/vyso … seniRP.pdf
a napadlo me, jestli by se nedaly nekde sehnat grantove prostredky pro tento web. Napada me treba ze by nekdo mohl programovat nove fičůry (nejlepe nejaky student, aby se odmena dala schovat za stipendium), mohly by se vyplácet stipendia studentům, kteří tu odpovídají na dotazy (kdyz uz tu stejne odpovidaji, tak by k tomu meli i nejakou tu kačku), ......
Toho programu na který odkazuju se to asi tykat nebude, protoze jestli to chapu dobre tak to jsou penize pro jednu univerzitu a my jsme tu z cele CR a okoli, chtelo by to neco, do ceho se muze zapojit vic skol a treba i stredni skoly. Vite o necem sikovnem? At uz prazske nebo bruselske penize. (O ty prazske se vetsinou jednoduseji zada a jednoduseji se obhajuji vystupy, tech bruselskych byva myslim zase vic a jsou na dyl a na vetsi projekty).
Co myslite, je to dobrej napad? A jsou tu vubec nejaci ucitele VŠ a SŠ, kteri by to mohli podat? A dalo by se to zorganizovat? Z kolika skol tady vubec jsme?
Je to sice dost offtopic, ale snad to nevadi.
---------------------------------------------------------------------------
..... Kája asi vykládal rozumy.
„Promiňte,“ řekla, „chlapec je ze samoty, když přijde mezi lidi, neví, kdy s povídáním přestat.
Pojď, Kájo!“
Pardon, mě to přijde jako špatný nápad. Celé tohle fórum je založeno na dobrovolnosti a byl bych nerad, kdyby tomu bylo nějak jinak. Jakmile by do hry vstoupily peníze, znamenalo by to, že by se minimálně všechno nějak externě kontrolovalo…
Před pár dny jsem psal o shánění sponzorů a o placení peněz za odpovědi. Mohlo by se to zdát v rozporu s tím, co napíšu teď, ale tehdy jsem měl na mysli peníze pro Lukeeho. AdSense reklamy mu sice nejspíš pokryjí náklady na doménu (domény?) matwebu, ale už ne noci strávené nad programováním fíčurek, které svým Einsteinům a Pythagorům na očích vidí, napravováním názvů témat, psaním článků na hlavní web... Jednalo by se tedy o grant v daleko menším rozsahu, než na jaké je cílen odkazovaný dokument.
A krom Dušínovského "peníze kazí charakter" to vyplácení stipendií odpovídajícím naráží i na technické problémy: určovala by si částku každá VŠ (SŠ) sama? Platilo by se za funkci "Moderátor"?* Za počet příspěvků? Za jejich kvalitu? Kdo by ji posoudil?
No nic, Kondr taky neví, kdy s povídáním přestat, tak dobrou noc.
-----
* samozřejmě do této kategorie by bylo zařazeno více lidí, než je v ní teď, ale byl by to stále titul udělený na základě Lukeeho rozhodnutí a ne objektivní skutečnost, na základě které lze rozhodovat o stipendiu.
O.K.
Ale nebylo to myšleno jako krok ke komerci, opravdu jenom jako nejake stipko pro ty, o kterych tusim ze jsou studenti (Lukee, Saturday, plisna a fura dalsich).
Taky jsem nad tim premyslel: furu veci dela clovek proto, ze se mu proste chce, ale kdyz ma nejaky grant tak delat musi a to je potom horsi. Znam to na vlastni kuzi. Ale taky znam na vlastni kuzi pocit ze clovek neco dela a do neceho investuje hodne casu a nema z toho ani tu cest a slavu. ......
Uz teda mlcim :)
----------------------------------------------------------------------------------------------
A vysvětlil Zdeně: „Ani nevíš, jak je malému člověku smutno, když nemá plné kapsy provázků. A já už pár dní neměl ničeho, jen splasklé kapsičky. Říkal jsem doma: Maminko, dejte mi dva krejcary na špagát! Ale maminka řekla: To tak! Zbůhdarma vyhazovat peníze! Nic nedám! To přece není zbůhdarma, když bych za ně dostal špagát. Tak jsem včera zašel k panu Štulcovi. Víš, kdo to je?“
↑ kaja.marik:
„Napada me treba ze by nekdo mohl programovat nove fičůry“
Fíčury zvládám programovat sám :-). Chybí tady na foru nějaká fíčura, která by opravdu stála za implementaci?
„mohly by se vyplácet stipendia studentům, kteří tu odpovídají na dotazy“
Myslím si, že s tímhle by bylo víc problémů než užitku. Podle jakého klíče by se ty peníze rozdělovaly? A kdo by se o to rozdělování staral? Mně by se do toho nechtělo…
↑ halogan:
Znamená to, že na forum nemám dávat reklamu? :-) Poslední dobou o tom uvažuju. Ale nechci to tu zaneřádit, navíc reklama obvykle nemá smysl tam, kde chodí hodně stálých návštěvníků, protože si na tu reklamu rychle zvyknou a nevnímají ji. Napadlo mě zobrazovat reklamu jen nepřihlášeným uživatelům nebo těm, kteří mají třeba méně než dvacet příspěvků. Nikdo ze stálejších lidí by tedy reklamou postihnutý nebyl.
Hlavní web už beru jako čistě komerční věc, z dobré vůle jsem to psal před dvěma lety, když jsem začínal, teď se z toho snažím rýžovat peníze :-). Ale v rámci možností, je tam jedna reklamní jednotka AdSense a jeden odkaz na IQ test, to je všechno; zase to nepřeháním. Tady na forum mám i morální zábrany, protože tady netvořím obsah, takže je mi to trochu blbé, hlavní web je celý můj (kromě článku od Lishaaka, kde se reklama nezobrazuje). Ale kdybych z toho ty peníze nerýžoval, neměl bych tak velkou motivaci tady něco psát a možná by ani to forum nevzniklo :-).
Jinak náklady na web jsou minimální. Doména stojí 250 (teď už tedy 2×250) a hosting stojí 1000; obojí plus DPH. To není nijak znatelná položka, která by mě trápila, reklamou to v pohodě vydělám. Hlavní web má návštěvnost až 1800 lidí za den, takže ta reklama tam opravdu něco hodí. Statistiky fora jsou teď volně přístupné, ale měřící kód je zde umístěn krátce. Forum má tedy další tisícovku za den, přibližně. Teď tedy ještě budu asi muset pár stovek investovat do toho přechodu na matweb.cz. Jednak zaplatit alias a taky budu možná muset zaplatit práci programátora, protože budu chtít trochu složitější nastavení a nevím, jestli to ještě bude v ceně hostingu nebo ne. Řekněme, že když si jsem schopný koupit magnetickou tabuli za dva tisíce a klávesnici za sedm stovek, tak ten hosting utáhnu ;-).
↑ kaja.marik:
Já proti tomu apriori nejsem, ale jsem apriori proti tomu, abych se o to staral já :-). Nemám představu co to obnáší a myslím si, že s tím budou akorát problémy.
↑ Lukee:
Vzdavam to. Asi by z toho bylo opravdu vice problemu nez uzitku.
Jinak, o grant a rozdelovani penez se student asi ani starat nemuze, ale je fakt ze neznam vsechny nadace a agentury. Treba u FRVS kazdou cinnost studentu (tusim kategorie G) zastituje nejaky ucitel z te ktere vysoke skoly. Mozna nektere nadace urcene primo studentum, ale tohle ja neznam (Hlávkova nadace a pod.)
A penize ani rozdelit spravedlive a presne podle odvedene prace nejdou, ale tak uz to ve vede chodi :) Muselo by se pro kazdeho žádat stejne a to by asi nebylo dobře.
---------------------------------------------------------------------------------------
Kájovi a Zdeně prostřela paní na menší stolek k oknu a hned jim dala na talíře polévku.
„Je dobrá,“ podotkla, „falešná rybí!“
Kája už stál, a Zdeňa vstala také, a hlasitě se pomodlili.
Kája si teprve teď uvědomil „falešná rybí“. Vida, takoví páni a dobří páni jsou pánovic, a také je u nich faleš. Maminka říká: Od falešného člověka na sto kroků dál! A on tu teď sedí nad talířem falešné polévky. Což jestli z něj také potom bude falešník? A aby to kluci ve škole věděli!
Křičeli by za ním. Nemluvte s ním, on jed’ falešnou polévku! Tak ta ryba byla falešná! Vida, a vzácná paní z ní dělala polévku! To jistě pán nesmí vědět. Kája byl v hrozných rozpacích. Z talíře to vonělo, nosík lačně vtahoval do sebe lahodný dech, ale Kája přece váhal.