Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 09. 2011 18:53

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

Fundamentální systém diferenciální rovnice

Ahoj,

nevím si rady s tím, jak najít fundamentální systém lineární diferenciální rovnice která nemá konstantní koeficienty.

Původní zadání je tohle:
$x^3y''' + xy' - y = 0$

To by ještě šlo, uhádnu, že jedno řešení je $y=x$. Potom po redukci řádu dostanu:

$x^2w'' + 3xw' + w = 0$

z čehož se mi ale nepovedlo uhádnout vůbec nic:( Existuje na to nějaká metoda která mi uniká, nebo dobrej způsob jak to uhádnout?

Díky

#2 06. 09. 2011 19:07

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Fundamentální systém diferenciální rovnice

pokud ti jde jenom o výseldek, tak viz http://www.wolframalpha.com/input/?i=x^ … +-+y+%3D+0
pokud tě zajímá postup, pak nemůžu sloužit

#3 06. 09. 2011 19:24

Alesak
Reputace:   

Zajímal by mě právě ten postup:) Tenhle příklad byl docela nedávno ve reálný písemce, takže je možný, že zítra chytnu něco podobnýho. Radši bych chytil chřipku než tohle.

#4 07. 09. 2011 23:45

Alesak
Reputace:   

Tak už se nedivím, proč nikdo neveděl odpověď. Jak mi řekl dneska učitěl po písemnce, je to totiž eulerova rovnice, což ale nemohl nikdo z mého příspěvku poznat. V původním zadání je ještě pravá strana. Prostě klasika:)

Zápatí