Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Vypočítejte délky stran pravoúhlého trojúhelníku ABC (/úhelC/=90°), je-li dáno ta=8cm, tb=12cm.
Proč musím sestrojit tuto rovnici o dvou neznámých a pak odečítat? ToTo nechápu . potřebuju poradit
144 = a nadruhou + 0,25bnadruhou
64=0,25anadruhou + bnadruhou
↑ milkais: máš pravdu s těmi rovnicemi
ale jaké odečítání myslíš? jestli chceš upravovat soustavu dvou kvadratických rovnic sčítání (odečítáním), tak to pak jo,
upravíme si některou rovnici
je to 1. rovnice 
a tahle nám zůstane stejná (tyto úpravy byly kvůli snazšímu sčítání /odečítání/)
nyní
tu první rovnici
zkus sečíst a dál postupovat
↑ milkais: jak to myslíš bez toho odečítání? jistěže je mnoho metod jak vyřešit tuto soustavu 2 rovnic, nemusíš mě poučovat, naopak já se snažím pomoct tobě
dáme náčrt 
promiň tu kvalitu
máme 2 trojúhelníky, pomocí kterých to vypočítáme, napsal jsem jaké to jsou, ty pro ně sestroj Pythagorovu větu a pochopíš, kde se vzalo 
↑ milkais: a je ti jasné jak jsme ty jednotlivé rovnice vzali (Pythagorovy věty) a pro jaké trojúhelníky platí jo? to je důležité
↑ milkais: ano
obdobně
(pro kolegy kua já pořád neumím závorky velký :)
no a tyhle rovnice upravíme přeci a dostanem
stále dobrý? užij vztahu: ![kopírovat do textarea $[\frac{a}{b}]^n=\frac{a^n}{b^n}$](/mathtex/e4/e48a06835bf393decaaafc1e718869f3.gif)
↑ milkais: tak jo, řekni mi, co víš o soustavách rovnic? učili (umíš) jste se soustavu rovnic lineárních? kvadratických? umíš vyřešit lineární a kvadratickou rovnici? jednu
↑ milkais: teda :D v 2. ročníku determinant? nemyslel jsi diskriminant? ale ptal jsem se vícekrát, prosím odpověz
↑ milkais: to je těžký, lineární je lehčí a bere se před kvadratickou, dále předpokládám, že jednu a né soustavu
koukni sem, třeba si vzpomeneš http://www.matweb.cz/linearni-rovnice http://www.matweb.cz/kvadraticke-rovnice
soustavy http://www.matweb.cz/soustavy-rovnic
když si nevzpomeneš, nemá to cenu, lineární soustava by šla vysvětlit, ale kvadratická bez návaznosti na lineární to těžko, to bys musel se na to podívat, či někomu říct
stále to ale můžeme dořešit, ale otázka je, k čemu to bude?
↑ milkais: tak kvadratická nebude těžší, vyber si metodu řešení, sčítací (už jsem ji udělal) nebo dosazovací
jde pořád o to jedno, nějakým způsobem ty rovnice sloučit a dopočítat, stejně ti vyjde z toho jedna rovnice kvadratická a to jsi říkal, že v pohodě dopočítáš, to problém nebude
↑ milkais: po sečtení dostáváme

a dosadíme do rovnice první
po úpravách
pokud to mám dobře :D teprve se do praxe zase dostávám
↑ milkais: není zač, označím téma za vyřešené
Stránky: 1