Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj lidi, potřebovala bych pomoct s jedním příkladem ke zkoušce a nemůžu se dopidit k výsledku.
y" + y´ - 2y = 8 sin2x
Byla bych ráda, kdyby mi někdo mohl pomoct.
Nejprve nalezneme takzvany fundamentalni system. Tedy vyresime charakteristickou rovnici
Koreny jsou 1 a -2, tedy fundamntalni sytem je mnozina funkci
Nyni zbyva nalezt partikularni reseni. Prava strana je tvaru
kde p(x) = 8, 'alfa' = 0 a 'beta' = 2. p(x) je tedy polynom stupne 0, cislo 2i neni korenem charakteristicke rovnice, proto partikularni reseni je tvaru
kde a,b jsou realna cisla. Vypocitame je tak, ze to cele dosadime za ypsilon do te diferencialni rovnice. Obecne reseni pak bude tvaru:
kde za cisla a,b samozrejme dosadime vypoctene hodnoty.
Cili takhle to je, jestlize cokoliv neni jasne, tak se ozvi...
Mohl by jsi mi, prosím, rozepsat dosazení konstant a, b do partikulárního řešení.
dosadis v puvodni rovnici za y
jeho derivaci, tj.
dosadis za y'
a jeho druhou derivaci
dosadis za y''
Odtud:
y" + y´ - 2y = 8 sin2x (puvodni rce)
Ted porovnas zvlast vyrazy u sin2x a cos2x a dostanes 2 rce pro 2 nezname a,b
u sin2x: 
u cos2x: 
no a ted jen najdes a, b ;-) a dosadis podle rady vyse.
Mám ještě jeden dotaz. Potřebovala bych ještě dopočítat 2 partikulární řešení této rovnice dle zadaných počátečních hodnot:
1.) y(0) = 1, y´(0) = -1
2.) y(0) = 0, y´(0) = 1
a zakreslit je do grafu na <-1;3>
to jajazahradkova: no a v cem je problem? pokud jsi podle vyse uvedenych dvou prispevku slozila dohromady obecne reseni, tak uz by snad nemel byt problem dosadit a vypocist zbyvajici dve konstanty
. nebo se pletu?
↑ jajazahradkova:
souhlas s Plisna ;-)
Pokud si jen nejsi jista spravnym vypoctem, klidne napis, k cemu jsi se dopocitala a urco ti to nekdo zkontroluje ;-)
Mě to vyšlo:
yp1 = 3e^x - 2e^-2x – 6/5cos2x + 2/5 sin2x
yp2 = 1/3e^x – 1/3e^-2x – 6/5cos2x + 2/5 sin 2x
Je to možné?
to jajazahradnikova: mozne je vsechno, ale vypada to, ze mas uz chybu pri vypoctu partikularniho reseni, konstanty a, b (viz joricin prispevek #4) nejsou spravne (jsou vzajemne prehozeny a navic u jedne nesouhlasi znamenko)
hm, už jsem tu chybu našla. Díky
Tak po opravě té chyby mi to vyšlo:
yp1 = 1/3e^x + 2/3e^-2x – 2/5cos2x - 6/5sin2x
yp2 = 1/3e^x – 1/3e^-2x – 2/5cos2x – 6/5 sin 2x
Je to realné?
yp1 = 7/5 e^x - 2/5cos2x - 6/5sin2x
yp2 = 7/5 e^x - e^-2x - 2/5cos2x - 6/5sin2x
Správně?
↑ jajazahradkova:
Aspon za me rikam jo ;-)

tak to je fantastické, děkuji moc za pomoc. Mohl by mi ještě někdo poradit nějaký program na vygenerování grafů nebo nějaký odkaz ne inter. stránku?
↑ Brekeke:
http://mathonline.fme.vutbr.cz/download … d_file=804 - zkus se podivat na priklad 6.13 tady. Pokud nepujde, tak se ozvi. OK
↑ Brekeke:
Ani jeden tvar partikularniho reseni totiz neni spravne. Dvojka je totiz dokonce dvojnasobnym korenem charakteristicke rovnice.
----------------------------------------------
„Ju, tak já teda jich taky pár sním, ale to je jistý, že potom taky dostanu škrkavku.“
↑ Brekeke:
neni C jako C.
pouzil bych C_1 a C_2 (ty cisla jsou dolni indexy). Musi tam totiz byt dve konstanty (a ne jedna, i kdyz dvakrat napsana)
Stránky: 1