Pan Šimon pěstoval loni okurky na čtvercovém záhonu . Letos je pěstoval na obdélníkovém záhonu , jehož délka byla o 5 m větší a šířka o 2 m menší než délka strany loňského čtvercového záhonu . Výměra obdélníkového záhonu byla o 20 m2 větší než výměra čtvercového záhonu . Vypočítejte : a) - délku strany čtvercového záhonu , b) - rozměry obdélníkového záhonu.
Ve škole jsme dostali úlohu na lineární rovnice , paní učitelka tvrdí že jí nelze vyřešit úsudkem . Je to tak ? Lze nebo nelze ? Pokud ano napiště mi prosím jak .:-) Předem vám velice děkuji za komentáře .:-)

↑ Hanis: Úsudek máme u nás braný jako řešení ke kterému použiješ mozek a nemoužiješ nějakou rovnici ( v tomto připadě lineární rovnici ) , prostě jiné řešení než aby si použil ty lineární rovnice.

Popřípadě poradil by mi aspoň někdo jak to vypočítat Lineární rovnicí ? :-)

Filip Matrikářek napsal(a):
Ve škole jsme dostali úlohu na lineární rovnice , paní učitelka tvrdí že jí nelze vyřešit úsudkem
A co po nás tedy chceš? Dokázat, že učitelka neměla pravdu?
Já osobně bych řešila rovnicí. Řešení úsudkem mě nenapadá.

Mě takové řešení nenapadá. Nicméně to můžu vyřešit "v hlavě", ovšem proběhnou mi tam stejně rovnice. Zabere to cca 30s.
Možná někdo jiný poradí.

↑ Hanis: A poradil bys mi prosím jak to udělat tou rovnicí ? :-)

↑ Filip Matrikářek:
Loni:
čtverec o straně 
Letos:
obdélník o stranách
a 
jehož délka byla o 5 m větší a šířka o 2 m menší než délka strany loňského čtvercového záhonu
Dokážeš zapsat jeho rozměry?
Výměra obdélníkového záhonu byla o 20 m2 větší než výměra čtvercového záhonu
Víš, jak vypočítat obsah čtverce a obdélníka? Dokážeš zapsat výše uvedené?
↑ Filip Matrikářek:
Ak chceš čisto lineárnu rovnicu (nie s kvadratickými členmi na oboch stranách) a určitý úsudok k tomu, nakresli 1 obrázok, v ktorom bude aj daný štvorec aj daný obdĺžnik a počítaj po úvahe rozdiel obsahov štvorca a obdĺžnika.
Ale Hanisove riešenie je najprirodzenejšie, píšeš vlastne presne znenie úlohy v matematickom jazyku.

buď mohu získat 3a-30=0 nebo 3a=30, obě úpravy jsou možné
↑ janca361: Když nemůžu usnout, rozkládám 4ciferná čísla na součin prvočísel. Je to dobrý trénink paměti.
Vietovy věty nejsou nezbytně nutné, stačí roznásobit závorku a sečíst dva lineární členy. Ale je to další operace navíc.

↑ janca361: Poradíš mi pro jistotu s dopočítáním ? :-)

↑ Filip Matrikářek:
Roznásobíš:
Převedu neznámé do leva:

↑ janca361: Moc ti děkuji ! :-)
↑ Filip Matrikářek:
I když je to už vyřešené, tak tady to máš pomocí lineární rovnice. (ta rovnice by se dala udělat i úvahou)