Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer, pořád se mi nedaří vypočítat následující úlohu, aby můj výsledek odpovídal výsledku v učebnici.
Zadání: Vypočítejte obvod pravidelného sedmiúhelníku, je-li dána délka jeho nejkratší úhlopříčky u=14,5 cm. {výsledek Asi 56,3 cm}.
Postupuji následovně 360 stupňů vydělím 7, získám velikost úhlu při vrcholech (7úhelník ABCDEFG). Za nejkratší úhlopříčku považuji vzdálenost AC. Mám tedy trojúhelník ABC, kde velikost úhlu v vrcholu B je 360:7 stupňů. Nevím jak z tohoto trojůhelníku získat velikost strany sedmiúhelníku.
Předem děkuji
Súčet uhlov v 7uholníku je 900. Pri vrchole B je potom uhol 900/7. Trojuholník je rovnoramenný, teda výšky na AC z bodu B úsečku AC rozpoľuje, teda aj uhol ABC.
↑ mirek7: v tom trojúhelníku znáš stranu a 3 úhly, jelikož úhel u vrcholu B znáš a součet úhlů v trojúhelníku je 180°, zbylé dva úhly mají stejnou velikost, stačí takhle?