Stránky: 1
ahoj,
chcel by som sa spytat, neviete mi niekto nejak jednoducho vysvetlit, kedy sa pouziva substituce prveho a kedy druheho druhu? Ja v tom nevidim rozdiel... preco sa nepouziva stale prveho druhu? Viem, ze pri jednej sa pocita dt/dx pri druhej naopak, ale fakt neviem DOVOD preco sa raz pouziva jedna a raz druha - resp. ako to rozlisit...
Vdaka :-)
mne sa zda, ze druha, aspon v rieseni sa vyjadrovalo x z toho celeho...
ale to stale nemeni otazku, ze ako zistit, ktora sa kde pouziva...(vidno to nejak z niecoho, ze kedy ktoru pouzit, alebo nie? ako vy viete, kedy ktoru pouzit?)
My jsme to měli takhle.
Musíš poznat, co ti asi tak pomůže. Prostě si zkus pár příkladů různými postupy...
Možná taky máte nějaký soubor standardních substitucí (eulerovy, goniometrické apod), které fungují pro nějaké speciální případy, to se vyplatí naučit.
↑ squo:
Nejsem si jist, zda jsem správně pochopil, co máš na mysli pod pojmy "substituce prvního resp. druhého druhu". Snad máš na mysli to,
že vzorec z věty o substituci, který má tvar
(1)
(adekvátně pro určitý integrál) můžeme používat oběma směry (jsou-li splněny předpoklady věty), podle užitečnosti v dané situaci.
Příklady:
I. 
(směr "z leva do prava" , použita substituce
) ,
II.
,
(směr "z prava do leva" , použita substituce
).
Tato "dvousměrnost" vzorce (1) bývá někdy presentována (podle mého názoru poněkud komplikovaně) formou dvou vět o substituci.
EDIT. K otázce jak odhadnout, kdy kterou variantu použít:
Když výchozí integrál má tvar
, pak se nabízí vrianta II a hned je i jasné, jakou konkretní substituci zvolit,
avšak taková substituce má význam pouze tehdy, když takto získaný
umím vypočíst (případně jinak využít).
V ostatních případech to chce umět dopředu odhadnout, co by pomohlo, tj. mít přehled o konkretních funkcích a zkušenost.
Stránky: 1