Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi prosím poradit? Počítám příklady s elipsami a mám je zadané pomocí rovnic tohoto typu:
9x^2+25y^2=4
nebo
9x^2+25y^2-54x-100y-44=0
Abych mohla pokračovat v řešení příkladů, potřebuji tyto rovnice převést na středové rovnice. Umím to obráceně, ze středových na obecné, ale takto to neumím. Jak se to prosím dělá?
↑ kt5:

nyní v závorkách něco chybí, aby to byl vzorec 
to něco najdeš tak, že vezmeš číslo u
(u
) (tj. v první závorce 6, ve druhé 4), vydělíš dvěma a dáš na druhou
co přidáš nalevo, musíš přidat i napravo
a celou rovnici vydělíš 225, aby napravo byla 1
↑ ((:-)):
Moc děkuju za vysvětlení. Ještě bych měla dotaz na tu první rovnici. Podle toho, co jste mi poradili, jsem rovnici vydělila 4. Vyšlo mi 2,25x^2+6,25y^2=1. Stejně teď nevím, jak dál. Jsem zvyklá na středovou rovnici ve tvaru zlomků. Když ale rovnici nechám ve tvaru zlomků, budu mít v obou jmenovatelích čtyřku, což znamená, že poloosa a i b bude mít velikost 2. To by ale už nebyla elipsa, ale kružnice...
↑ zdenek1:
Děkuju, ani jsem nevěděla, že lze velikosti poloos takto krátit. Lze to samé provést i s excentricitou? Vyšlo mi 8/15. Můžu ji tedy zkrátit na 2/3?
↑ kt5:
na
rozhodně nezkrátíš.
Jinak, samozřejmě, kdyby se to dalo zkrátit, tak to zkrátit můžeš - dokonce bych řekl, že bys měla krátit vždy, když to jde.
↑ zdenek1:
Aha, mě bylo totiž divné, že jsi zkrátil 4/9 na 2/3. Čitatel se krátil 2, jmenovatel 3. Byla jsem přesvědčená, že se čitatel i jmenovatel může krátit jen jedním číslem - např. 4/8 na 1/2 - čitatel i jmenovatel se zkrátil čtyřkou. Ještě dotaz: Může se nezkrácený výsledek považovat za chybný?
↑ kt5:
Tie Zdenkove zlomky nevznikli krátením, ale podľa tvaru rovnice elipsy odmocnením.
Zlomok
predstavuje hodnotu
, potom
, podobne
.
Myslím si, že úloha s nevykrátenými zlomkami nie je úplne doriešená...