Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám kalkulačku typu Sharp EL-501W, ale za boha se s ní nedokážu naučit odčítat stupně, lépe řečeno mi ty stupně tam ani nejdou zadat. Četl jsem manuál, ale žádné rady jsem se tam nedostal. Díky za každou pomoc.

Tak zkus tužku a papír, na odčítání dvoumístných čísel to je docela dobrá pomůcka...
Jinak tajemství je ujistit se, že máš zapnuté stupně (Degrees) a ne radiány (R)....

↑ ryzskej:
A co konkrétně potřebuješ s úhly počítat?
↑ janca361: Budeme s nimi počítat souřadnice jak na zemi, tak na nebeské sféře.. Proto by bylo záhodno se s kalkulačkou naučit počítat. Např. 61°45'38'' - 27°59'51''
↑ ryzskej: Převod na desetinná místa je jednoduchý - 
↑ rleg: Při odčítání dvou čísel by mi sice vyšel jeden výsledek, ne však přímo ve stupních, minutách a sekundách, jak bych si představoval. Převádět je zpátky by už bylo moc zdlouhavé. Ale díky lidi za ochotu ;)

↑ ryzskej:
Zklamu tě, mám Sharp EL-503W a také to neumí :( Takže asi s nejvyšší pravděpodobností to ani nebude umět ta tvoje.
↑ ryzskej: Převod zpátky je taky jednoduchý -
1. číslo před desetinnou čárkou jsou stupně
2. odečteš stupně tak, abys dostal 0,desetinný zbytek
3. vynásobíš 60
4. číslo před desetinnou čárkou jsou minuty
5. odečteš minuty tak, abys dostal 0,desetinný zbytek
6. vynásobíš 60
7. číslo před desetinnou čárkou jsou vteřiny
záležitost na 5-6 sekund
Druhou možností je pořídit si kalkulačku, která stupně umí.
↑ janca361: Děkuji, tím se to vysvětluje :)

↑ ryzskej:
Vím že je to starý, ale nic se nevysvětluje. Sharp el501w na to má tlačítko Deg/Dms. (a měla ho už původní el501 v roce 1977)
El503w to tlačíko sice nemá, ale nejspíš je ta fce zašitá někde jinde.
edit: tak 503 má nejspíš smůlu, ale jak jsem psal tak 501w bez problému. Viz parádní stránka:
www.tertisco-alexandru.com/sharp_el_503.html
Stránky: 1