Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám prosbu. Ve škole počítáme nyní obvody a odpory atd atd...a já nevím co si přesně představit pod pojmem elektrický proud ? Původně jsem myslel že je to napětí a proud v jednom. Ale nyní se dovídám, že může být nějaký zdroj který vytváří napětí a jeden který tvoří proud ? Co tedy je proud a co napětí ? Nejraději bych nějaké selské vysvětlení, na způsob...představ si dvě hrušky...definic mám nad hlavu a má představa o elektrickém proudu je pořád špatná. A potom jestli byste byli tak ochotní by mě zajímao, co je tedy nebezpečné ? Zabíjí proud nebo napětí ? Snad se někdo ochotný objeví a trošku mi pomůže :)
Zdravím,
ano, obvykle si vystačíme s představou 2 hrušek, v tomto případě bychom 2 hrušky hodili na hladinu řeky a nechali bychom hrušky unášet proudem řeky. Pro představu o elektrickém proudu, jako uspořádaném pohybu částic, mi při výkladu pomáhala představa proudu řeky. Pro představu o napětí je dobrá představa rozdílů ve spadu řeky.
Podrobně a dostupně například zde nebo tam.
Ohledně zdroje úrazu, ovšem pokud se dočteš až na závěr, tak je to stejné "co bylo dříve - kůře nebo vajíčko?". Nejdůležitější je dodržovat pokyny pro bezpečné zacházení.