Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ Nikus1:
ty jseš teda spamer :-)
umíš převést rovnici z obecného tvaru na středový tvar?
↑ Aquabellla: No teoreticky jo vyšlo mi to : (x-2)^2/9 - (y-1)^2/16 = 1 je to správně?

↑ Nikus1:
9x^2 - 16y^2 - 36x - 124 = 0 ... z této rovnice je vidět, že tam je jen y^2, takže ypsilonová souřadnice středu je nulová, což ty nemáš...
Mně to vyšlo 9(x-2)^2 - 16y^2 = 160, což není zrovna hezký výsledek

↑ Nikus1:
Ne tak to není
Aby to bylo kompletní pak je potřeba ještě určit rovnice asymptot
Rovnice :
Ty vzdálenosti musíš počítat od středu hyperboly.
Tady od bodu S=(2; 1)
AHoj, při přípravě k maturitě jsem narazila na tento příklad a vůbec nevím jak začít. Zkoušela jsem to přes soustavu rovnic, ale tak se to asi nedělá a ani nikde na internetu jsem nenašla jak by se to dalo řešit, protože tento typ příkladu nikde nebyl. Pokud byste mi mohli poradit aspoň obecný postup, jak tento příklad vypočítat, byla bych ráda. Díky moc :)
Př. 58: Urči rovnici hyperboly, která má osu rovnoběžnou s osou x, její asymptota je x-2y=0 a tečna t1: x-y-3=0. Napište rovnici tečny t2 a určete vzdálenost těchto dvou tečen.
↑ gfk500:
Zdravím,
děkuji za rozdělení úloh, ale - zakládej si, prosím, nové (úplně nové, vlastní, samostatné) téma, děkuji.
V této úloze - začneš od rovnice asymptoty, která naznačí, jaké osy hyperbola má a její středový zápis. Ať se vede.