Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer.
Tak som sa dnes trochu hral s postupnosťami a skúšal z rekurentného vyjadrenia postupnosti získať postupnosť danú vzorcom pre n-tý člen. Ak použijem postup pri ktorom si vypíšem zopár členov potom sformulujem hypotézu a indukciou ju overím tak nie je problém. Zamýšľal som sa ale nad postupom, ktorý by sa vyhol indukcii. Prišiel som na taký postup v prípade, že mám postupnosť danú rekurentne v tvare a_(n+1) = c.a_(n) kde c je nejaká konštanta a a1=k kde k je tiež konštanta. Podobne ak mám a_(n+1) = c + a_(n). Členy som medzi sebou vhodne ponásobil alebo posčítaval. Podobný postup sa mi však nedarilo nájsť v prípade, že som mal zadaný napr. takýto tvar a_(n+2)=c.a_(n+1) + a(n) (stále pre zadané a1,a2), prípadne a_(n+1) = c - a_(n) a analogické prípady.
Skrátka moja otázka znie či vôbec v tých ďalších mnou opísaných príkladoch sa indukcii dá nejak šikovne vyhnúť alebo nie, predsa len prijde mi to krajšie bez indukcie :) ďakujem
Existuje metoda, jak takovéto rekurence převádět do explicitních vzorců. Stručně nastíním: mějme posloupnost zadanou vztahem
.
Předpokládejme, že řešení bude ve tvaru
, kde
je nějaká konstanta (komplexní, bohužel nemusí být reálná, jak se ukáže). Potom musí jistě
splňovat
a po pokrácení
(nulové řešení nás v tuto chvíli nezajímá) dostaneme kvadratickou rovnici
.
Pokud má dva různé kořeny
, tak řešení rovnice
budou ve tvaru
, kde
jsou nějaké (komplexní) konstanty. Pokud má rovnice jeden dvojnásobný kořen, je situace složitější (pak místo
bude
).
Příklad: Fibbonaciho posloupnost je zadaná rekurentním vzorcem
, přičemž
. Řešíme tedy rovnici
,
jejíž kořeny jsou
,
. Kořeny jsou různé, bude tedy platit
, zbývá jen najít hodnoty konstant
. Naštěstí známe první dvě hodnoty posloupnosti (jinak bychom ty konstanty najít nemohli), takže máme soustavu
.
Když se to vyřeší (nejlépe strojově), dostaneme výsledky
,
, takže konečný výsledek je
.
Něco se o tom dá vyčíst třeba zde, pak existuje ještě hromada dalších materiálů, ty jsou ovšem vesměs vysokoškolské.