Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, marně tady už dva dny bojuju s příkladem a jsem bezradná.
Zadaní je...Vypočítejte objem a povrch pravidelného osmibokého hranolu, jehož podstavě lze opsat kružnici o poloměru r=16 m a jehož výška je 33 m.
Zkoušela jsem hledat na netu, v sešitě...počítala jsem přes Heronův vzorec a různé vzorce jež jsem našla na onternetu a bez výsledku...výsledek v zadní části učebnice je jiný než vyšlo pokaždé mě...
Prosím tedy o pomoc...děkuji
↑ huplasizbalkonu:
Zelený uhol vyrátaš ako 360° : 8.
Obsah trojuholníka buď klasicky - pomocou goniometrie výšku atď, alebo využitím vzťahu pre obsah trojuholníka, ak poznáme 2 strany a uhol medzi nimi.

↑ ((:-)):
ale pokud se nemýlím, tak tu je nakreslená klužnice vepsaná a ne opasná, ne? nebo je to jedno??
↑ huplasizbalkonu:
Zdravím,
ta myšlenka (s úhlem u vrcholu trojúhelníku) bude stejná, jako má ↑ Dana: (děkuji), jen si dokresli kružnici opsanou, potom znáš stranu rovnoramenného trojúhelníku, např. EI.
Hrubě OT: chápu, že fórum-jméno je každého velmi soukromá věc, ale opravdu není možné si zvolit něco více "přijatelného"? Mně osobně je protivné "oslovovat" někoho takovým způsobem. Omlouvám se.

Achjo, tak ja jsem z toho celá jalová...vůbec nevim co tu po mě chcete :(
Jelena: děkuji.
V trojúhelníku EIF víme úhel při vrcholu EIF (je to 360/8=45 stupňů) a rameno EI = IF =16 m.
Umíš vypočíst obsah trojúhelníku dle vzorce se sin?
Takových trojúhelníků máme v podstavě celkem 8.
Pokud by to nevadilo, mohla bych poprosit o změnu jména na "Andrea"? Děkuji.
↑ huplasizbalkonu:
Jelena, ďakujem - neuvedomila som si, že robím zlú kružnicu.
Ostatné rady zostávajú.
Máš vyrátať obsah osemuholníka, ktorý sa skladá z 8 rovnakých rovnoramenných trojuholníkov.
U nich poznáš 2 strany a uhol, ktorý zvierajú.
Poslala som Ti odkaz na "vzorec", z ktorého môžeš obsah vypočítať priamo (Jelena Ti ho už aj vypísala), alebo môžeš tiež použiť výpočet výšky a strany trojuholníka pomocou goniometrie (sinus uhla, kosínus uhla ...).
Ak máš otázky, pýtaj sa radšej konkrétne (napríklad - neviem, čo je vo vzorci
alebo tak...).

zaplatpanbu jsem to nejak vyresila, ale dost to bolelo :D
ted teda jeste nejak musim prijit na to, jak tady dat ze je priklad vyresen :)
Dobrý den, chtěla bych poprosit o pomoct, jsem z tohoto příkladu úplně hotová, vůbec nevím co s tím mám dělat od rána se s tím peru...
dřevěný sloup tvaru rotačního válce o průměru d = 0,3 m a výšce v =3 m byl ohoblován do tvaru osmibokého hranolu. Jakou hmotnost má upravený sloup, je-li hustota dřeva ρ = 0,8 g cm-3 ?
Děkuji za pomoct..