Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Pekný slnečný deň všetkým ! :)
Dlho som sa tu neukazal - v lete boli povinnosti uplne ineho druhu , ale podme k veci !
Začal sa nový semester a s ním opäť aj povinnosti . Túto "zimu" ale potom aj leto nás čaká dosť náročná matematika (3) a neskôr (4)...
Pravidla , podla poctu tretiakov na prvom cviceni som usudil, ze treba zacat makat od zaciatku, len u mna s tym handicapom, ze som mal medzery aj v M(1) a M(2) - resp. sa to tahá už od SŠ ... :(
Prikladám stručnú osnovu predmetu M(3) na tento semester :
Funkcionálne nekonečné rady a postupnosti. Potenčné rady. Polomer konvergencie. Taylorove rady elementárnych funkcií. Riešenie diferenciálnych rovníc pomocou potenčných radov. Dvojný a trojný integrál. Krivkové integrály prvého a druhého druhu. Greenov vzorec a dôsledky z neho. Plošné integrály. Gaussov-Ostrogradského vzorec. Stokesov vzorec.
Velmi by ma potesilo, kebyze ste mi poskytli nejake rady- materialy , teoriu - zbierky uloh ci nazorne priklady , kedze ako pocuvam z kazdej strany - bude to oproti M 1 a M 2 omnoho narocnejsie vzhladom aj na ucitelov co tento predmet vyucuju ...
ĎAKUJEM vopred !
P.S - kazdy tyzden nas caka kratka pisomka na cviceniach - a uz to nasledujuce budeme pisat z nekonecnych radov- bodova a rovnomerna konvergencia ...
↑ jancidubova:
Ahoj,
docela by se hodilo, kdybys uvedl školu, kterou studuješ - takhle těžko doporučit materiály, když není poznat do jaké hloubky to budete probírat. Pokud ale z těch vypsaných okruhů neznáš vůbec nic, tak konkrétně na toto: "Dvojný a trojný integrál. Krivkové integrály prvého a druhého druhu. Greenov vzorec a dôsledky z neho. Plošné integrály. Gaussov-Ostrogradského vzorec. Stokesov vzorec." bych ti doporučila skripta z ČVUT - z fakulty strojní Matematika II od Jiřího Neustupy a sbírku taktéž z fakulty strojní Sbírka řešených příkladů z Matematiky II od E. Brožíkové a M. Kittlerové - je to tam vysvětleno dost pochopitelně a dá se z toho studovat samostatně, i když je to zaměřeno spíše prakticky než teoreticky, takže spíš z toho budeš umět vyřešit typické úlohy a v zásadě vědět proč se tak řeší, než že by ti vysvětlili každý důkaz...
Co se týče ostatních kapitol, bohužel mi nic moc neříkají ani názvy okruhů. :)
s pozravem

↑ aeliren:Ďakujem :)
navstevujem FMFI UK v Bratislave - odbor fyzika - matematiku mame kvoli fyzike - este v lete bude M (4) a buduci rok je uz matematika len vyberova ...
Cakal som lepsiu odozvu, snazim sa na internete najst nejake materialy, no zatial len take utrzky, nic vacsieho, -AK- sa mi nepodari nic najst, opat tu v zavislosti od uloh co nas nasledujuci tyzden budu cakat na pisomke - z ktorej musime mat minimalne 40% aby sme sli ku skuske , -TAK- budem nuteny opat sa TU na fore s ostatnymi "trapit" nad zadanymi problemovymi prikladmi :( ... pocul som ze niektore priklady su aj na polhodinu a to som pocul od jedneho ucitela z fakulty ... teraz zatial pocitame 4. kapitolu do stredy mame priklady z podkapitoly 4.1 cisla 295 az 304 ....ked doberieme 4- kapitolu pojdeme tie ostatne zalezitosti z Demidovica ...takze tak
v BA sidli jedno centrum kde sa da zohnat vcelku vela materialov, len ked vo vyhladavaci dam napr riesene priklady - tak mi vyskoci viacero publikacii SK ale i CZ a tak neviem ktore by bolo dobre si pozicat vzhladom k mojim prikladom ... vyhladavac knih v CVTISR
dakujem za kazdu radu a tip pre vhodne publikacie blizke "mojej problematike"

tak prva pisomka 0 bodov, este dalsich 7 - a uz ani nemusim chodit na matanalyzu ... ku skuske treba 40 % cakal som tu vacsiu pomoc, neostava mi nic ine len googlit dalej :)
Edit- inac netvrdim ze sa tu mozme takto "verejne " bavit, staci napisat aj "sukromnu spravu ak ide o vyzradenie nejakeho verejneho tajomstva" ale odteraz som zacal viac chodit po ruskych strankach, preco asi ??? - s prekladom kedze som AJ nie RU ...
jancidubova napsal(a):
Cakal som lepsiu odozvu
cakal som tu vacsiu pomoc
:-) z jakých předpokladů jsi vycházel?
Je mi samozřejmě lito (a už jsem v tomto smyslu psala i v jiném Tvém obdobném tématu), že se Tobě nedostane očekávané pomocí, ale nějak si nedovedu představit, kdo může lépe poradit literaturu, než Tvůj vyučující. Pokud bys napsal - "sháním tu a tu knihu", byť to není úplně správně poskytovat odkazy na různá uložiště, ale dejme tom, že by přes PM se to poskytlo. Nebo by se došlo do dostupné knihovny a nějak se zajistilo. Ale tak...
Tak si můžeme jen navzájem podávat kapesníky.
Ale celkem by mne zajímalo, jaký je názor kolegů na úroveň poskytované pomoci v sekci VŠ (tím nemyslím samozřejmě zabezpečení literatury). Děkuji.
OT: počasí ovšem máme moc hezké, doufám, že u vás také.

↑ jelena:v Tomto Odkaze je strucny obsah toho co budeme tento semester preberat ... je tam uvedena LEN kniha Kluvanek... 1 , 2 . Na cviceniach nam povedali -pocitat z Děmidovica kazdy tyzden -serie uloh tak cca 50 < prikladov - len keby to boli priklady na 5 minut ? - a hlavne ak chces vsetky vypocitat BEZ zbytocnych "zdržaní pri výpočtoch " tak aj tak k tomu potreebujes minimalne 12 hodin - cely volny den... ked chceme stihat s nasim cviciacim a mavat pisomky aspon na 40 % aby sme isli ku skuske kazdy tyzden , tak sa ani neoplati is na niektory vikend domov- kedze tam sa vzdy najde roboty kopec ako tento vikend- a samozrejme ani brigady a pod - jednoducho matematiku nie na polovicny, ale na CELY uväzok ...
Děkuji za zprávy o počasí, opravdu je neskutečné teplo - no podivej se sám :-)
Já knihy čerpám z těchto zdrojů (formáty djvu, málo kdy pdf) (řekla bych, že autorská práva maji nějak ošetřena nebo je to předmětem debat):
nejvíce: http://eqworld.ipmnet.ru/ru/library/mathematics.htm
http://lib.org.by/ (zde se při stažení čeká, než proběhnou nějaké reklamy)
zde se musíš smířit s ošklivými reklamami. A zřejmě to, co potřebuješ: http://www.alleng.ru/d/math/math21.htm - Různých Antidemidovičů je více, ale tento je snad nejvíce používán. Potom ještě jsou další sbírky řešených úloh.
http://lib.prometey.org/?sub_id=32
Potom něco přiležitostně, pokud potřebuji něco konkrétního. Literaturu ke čtení :-) - odsud http://lib.ru/ nebo http://www.aldebaran.ru/
OT: za dobu studia (naše VŠ byla speciál - řádná doba byla 6 ročníků), jsem byla doma 3x - v 1. ročníku, ve 3. ročníku a ve 4. ročníku). Měli takovou radost, že žádnou práci nepožadovali, jen jsem musela absolvovat velmi moc návštěv známých. Přes rok brigady neměl skoro nikdo, něco málo v letě, ale nebylo nutné z finančních důvodů, spíš takový změnový relax. Ale u nás vůbec po dětech se nic nechce, dokonce do určitého věku se zakazuje něco dělat (např. pomáhat s úklidem nebo umývat nádobí) - je to nakonec pro dětí tak zvláštní a nedostupná aktivita, že až se k tomu dostanou, dělají to s velkou radosti :-)

↑ jelena: co sa tyka reklam existuje adblock plus pre rozne prehliadace pre firefox, chrome internet explorer a pod...
pre firefox
dakujem za odkazy, ten anti-Demidovic som objavil uz rano z podobnej ruskej stranky, akurat ze hned stiahnuty v DJVU ...
ostatne odkazy priebezne prestudujem, ked dojdem zo skoly ...
↑ jancidubova:
děkuji za antiblok, vždy zapomínám - u východních literátů také doporučovali, aby to přereklamování neobtěžovalo. Myslím, že ten AntiDemidovič bude použitelný, byl doporučován i jednou autoritou :-)
S ruštinou je to tak - když umíš písmenka, tak je lepší číst nahlas, potom se to vnímá více slovansky a dá se porozumět. Pokud narazíš na něco opravdu nepřekonatelného, tak to sem umístí pro pracovní překlad. I když moje specializace v překladech jsou traktory (celá leta se mi dostává jen podobná technika, ani nevím proč :-)
Dle posledního cirkuláře Generálního štábu máme OT příspěvky vybarvovat šedě - provedu.

↑ jelena:aha ... :) len este zistit ako sa to pismo zafarbi na pozadovanu farbu ...
↑ jancidubova:
Nechápem vlastne zmysel tohto celého vlákna. Čo môže byť lepšou pomocou, než byť priamo v centre diania. Navštevuješ školu a učí ťa niekto predsa ten predmet, takže predpokladám, že vám všetkým poskytol informácie o priebehu semestra, prípadne odkázal na literatúru z ktorej čerpáte. Čisto z internetu som objavil
http://fmph.uniba.sk/fileadmin/user_upl … Z-215.html
kde sú zdroje uvedené, stačí skočiť do knižnice. Okrem toho, ako fyzikom by som ja osobne pridal matematiku 5 a matematiku 6. Vzhľadom na ten objem preberaného to nebude až tak náročné, pretože zrejme nestihnete všetko prebrať do hĺbky. Diferenciálne rovnice sú kapitola a predmet sám o sebe. Nekonečné rady tak isto. A o plošných a objemových integráloch nehovoriac. Takže odporúčam požičať si knihy, ktoré sú priamo zo zdroja. Na stránke vyučujúceho je toho tiež dosť. Keď som ju našiel ja, iste ju nájdeš aj ty.
Veľa štastia k práci.

↑ lukaszh:
Dakujem ,
inac ten odkaz s tym co sa bude preberat v M3 som uviedol v prispevku c.6 ... z literatury je tam uvedeny len Kluvanek , co je myslim chyba- lebo tam je akurat tak to co je na prednaske - teoria ... v kniznici inacc bolo velmi malo exemplarov, ale dal s azohnat na internete ...
lenze na cviceniach ratame vsetky priklady typovo z Demidovica , ktory nie je uvedeny v literature ... a ide o to mnozstvo co treba preratat- takze s tym ze nejdeme do hlbky by som zapochyboval - samostudium v skole je toho 1% na cviceni co mame preratat doma
a samozrejme na stranku sviciaceho chodime - vsak je tam hodnotenie pisomiek ... naskenovane casti z Demidovica a pod+ ine materialy pre ine skupiny matematiky
inac ja nie som uz ciste odbor fyzika, ale specializacia obnovitelne zdroje energie a enviro fyzika ... vyssiu matiku treba hlavne teoretickym fyzikom a pod ...
↑ lukaszh:
Zdravím a děkuji za vzácný příspěvek:-) Už jsem ↑ vychovávala:.
↑ jancidubova:
mne spíš udivuje, že jsi na "intraku"a sháníš po různých internetech, místo abys došel 1 patro nahoru/dolu ke spolužákovi, který materiály má. Ale už si v klidu, prosím, čti knihy, nenech se rušit :-)
--------------------------------------------------------
Úplně mimo téma - když vidím celé skupiny studentů VUT zde řešících svou jedinou domácí úlohu, to už vůbec nerozumím - nemají jediného schopného, kdo by zorganizoval jedno společně sezení nad DU? Uvažuji, že navrhnu vytvoření přilepeného tématu, že pro studenty VUT zde bude pouze rozbor materiálů a sbírek pro cvičení, ne však přímo domácích úkolů. Aby toto fórum nepřispívalo k výrobě "dutých" Bc.
---------------------------------------------------------
jancidubova napsal(a):
ako sa to pismo zafarbi na pozadovanu farbu ...
Dle manuálu Generálního štábu: nářadí a materiál
Navrhuji téma považovat za vyřešené a v tomto smyslu ho označit. Děkuji a pozdrav :-)