Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
No, tak přinejmenším ta první rovnost rozhodně neplatí. Potom se x změní na a, potom ta limita úplně zmizí. Chybí zadání a jakýkoliv myšlenkový postup :-)
Tudíž si musím domýšlet, že asi chceš vyšetřit konvergenci této řady, (v té sumě chybí odkud pokud se sčítá), a to D'Alembertovým limitním kritériem. ve třetím výrazu chybí ve jmenovateli (x)!^2
Ještě by se slušelo napsat proč vlastně diverguje :-)
Mimoto - toto jsem bral jako číselnou řadu a místo x jsem si představoval "n". Teď jsem si přečetl nadpis "mocniné řady" a vidím, že jsem to asi pochopil špatně. Jestli má být toto mocniná řada, tak je postup naprosto špatně. A opět chybí zadání, které asi bude znít "vyšetřete obor konvergence". Tak jak to tedy je?
↑ Tomsus:
Souhlasim. Asi bych patrne take soudil, ze pokud se jedna o potencni radu, melo by to vypadat jinak. Absence zadani je jednoznacna. Mohlo se jednat o tuto potencni radu
Nejake informace o radach tohoto typu lze nalezt zde. Radu vyse lze pak zapsat take popmoci binomickeho koeficientu jako
A to uz ani nehovorim o tom, ze se posledne uvedena rada da dokonce secist pro vsechna realna cisla x, pro nez konverguje. Vyskytuje se tam funkce arcsin.
Ale to vse jen tak informativne, abychom vedeli, jak znama a dulezita je zminovana rada. Proto bych se celkem priklanel k tomu, ze je dosti pravdepodobne, ze i puvodni rada v prispevku #1 bude mit co do cineni prave s onou znamou nekonecnou radou s binomickymi koeficienty.