Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 06. 2008 17:53 — Editoval Cipisek (26. 06. 2008 17:54)

Cipisek
Reputace:   

Mocniné řady

Zdravím, chtel bych poprosit o opravu. Diky.

http://forum.matweb.cz/upload/310-equation.png

=rada diverguje...ale je mozne ze je to cele uplne spatne:)

#2 26. 06. 2008 20:57 — Editoval Tomsus (26. 06. 2008 20:59)

Tomsus
Reputace:   

Re: Mocniné řady

No, tak přinejmenším ta první rovnost rozhodně neplatí. Potom se x změní na a, potom ta limita úplně zmizí. Chybí zadání a jakýkoliv myšlenkový postup :-)
Tudíž si musím domýšlet, že asi chceš vyšetřit konvergenci této řady, (v té sumě chybí odkud pokud se sčítá), a to D'Alembertovým limitním kritériem. ve třetím výrazu chybí ve jmenovateli (x)!^2
Ještě by se slušelo napsat proč vlastně diverguje :-)

Mimoto - toto jsem bral jako číselnou řadu a místo x jsem si představoval "n". Teď jsem si přečetl nadpis "mocniné řady" a vidím, že jsem to asi pochopil špatně. Jestli má být toto mocniná řada, tak je postup naprosto špatně. A opět chybí zadání, které asi bude znít "vyšetřete obor konvergence". Tak jak to tedy je?

#3 28. 06. 2008 06:26 — Editoval Marian (28. 06. 2008 08:35)

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

Re: Mocniné řady

↑ Tomsus:

Souhlasim. Asi bych patrne take soudil, ze pokud se jedna o potencni radu, melo by to vypadat jinak. Absence zadani je jednoznacna. Mohlo se jednat o tuto potencni radu

$ \sum_{n=0}^{\infty}\frac{(n!)^2}{(2n)!}\cdot x^n. $

Nejake informace o radach tohoto typu lze nalezt zde. Radu vyse lze pak zapsat take popmoci binomickeho koeficientu jako

$ \sum_{n=0}^{\infty}\frac{x^n}{2n \choose n}. $

A to uz ani nehovorim o tom, ze se posledne uvedena rada da dokonce secist pro vsechna realna cisla x, pro nez konverguje. Vyskytuje se tam funkce arcsin.

Ale to vse jen tak informativne, abychom vedeli, jak znama a dulezita je zminovana rada. Proto bych se celkem priklanel k tomu, ze je dosti pravdepodobne, ze i puvodni rada v prispevku #1 bude mit co do cineni prave s onou znamou nekonecnou radou s binomickymi koeficienty.

Zápatí