Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřebuju pomoc s vypočitáním tímhle příkladem: Letadlo o hmotnosti 20 tun se rozjíždělo 20 s dosáhlo rychlosti 30m.s/na -1. Jak dlouha byla rozjezdová dráha? Jak velkou tažou sílu vyvíjeli motory letadla, jestliže síly odporu prostředí činily 2% tíhy letadla? Dík za pomoc
↑ chalka16:
Rozděl si to na dvě části. První bude zjistit délku dráhy, k čemuž ti stačí ten čas a dosažená rychlost (asi bude vhodné vypočítat v průběhu zrychlení). Jinak v zadání úlohy to není, ale pokud nebudeš předpokládat, že zrychlení bylo konstantní, pak to nejde vyřešit. Takže to berme za rovnoměrně zrychlený pohyb.
Pak můžeš zjistit tu sílu, k čemuž budeš potřebovat hmotnost letadla, dosaženou rychlost a ten odpor prostředí. Také se budou hodit definice práce a kinetické energie (potažmo zákon zachování energie).
To myslím jako první nápověda bohatě stačí, uvidíme kam se dostaneš. Kinematické pojmy (zejména zrychlení) z té první části jsem zkusil trochu okomentovat tady.
↑ chalka16:
Na konci má letadlo nějakou kinetickou energii, a získalo ji tak, že ta naše síla vykonala nějakou práci. A protože víš, na jaké dráze se to stalo, a protože víš, jakou práci ta síla vykonala (ZZE), stačí se podívat jak se vypočítá práce, pokud známe sílu a dráhu.
A ještě do toho musíš zakomponovat tu odporovou sílu, ale to už nechám na tvém důvtipu.
↑ chalka16:
musíš vypočítat ze zadané rychlosti a času.
↑ chalka16:
Ahoj. Zdenek nade mnou ma pravdu, to co napsal on je lepsi. Ja jsem te hnal zbytecne okolo, omlouvam se. Mel jsem na mysli tohle:
ZZE jsem si chtel napsat ve tvaru
a protoze
, tak
(coz je to co pise zdenek). Ale protoze jsem to psal z hlavy tak mi nejak nedoslo, ze tim pouze vyjde druhy Newtonuv zakon. Coz je ponekud komicke, protoze na nem to vse stoji a vsichni ho zname. Asi mne zlakala ta draha (a to ze cpu zakony zachovani kam to jde).
Jinak k tomu memu F by se nakonec jeste musela pricist ta odporova sila, nechtel jsem to do tech rovnic tahat.
↑ zdenek1:
Diky.