Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
mám problém s nasledujúcou úlohou:
V rovině je dána přímka p a mimo ni dva různé body A,B. Sestrojte na přímce p bod X tak, aby odchylka přímky AX od přímky přímky p byla dvojnásobkem odchylky přímky BX od přímky p.
Nedarí sa mi pri tejto úlohe dobre popísať bod X vlastnosťami na základe, ktorých by som ho vedel zostrojiť.(akurát viem, že bod X musí ležať na priamke B´X ,kde B´ je obrazom B v osovej symetrii podľa p, ale iný bod tej priamky neviem nájsť a tiež sa mi nedarí využiť vlastnosť bodu A) Prosím o malý hint. Ďakujem
Bod X najdeme výpočtem:
Kolmý průmět A(B) na p označíme C(D). Předpokládejme, že neznámý bod X leží mezi C a D (případy, kdy tomu tak není vyřešíme analogicky). Pak za pomoci délek CD,AC,BD a sestrojme soustavu rovnic s neznámou x(=CX) a , kde je úhel DXB, pak úhel CXA je a vztah pro tangens obou úhlů dá dvě rovnice. Použijeme vzorec pro dvojnásobný argument funkce tan, dosadíme z první rovnice do druhé, získáme tak kvadratickou rovnici, vyřešíme a výsledek "sestrojíme".
Není to sice elegantní, ale řešení to je. :-)
↑ check_drummer:
ďakujem aj za tento postup, ale mňa skôr zaujíma geometrické riešenie. Ono by sa to malo dať riešiť cez geometrické zobrazenia.
Zdravím,
↑ check_drummer:
tuto úlohu jsi jednou odkázal k nezdaru :-). Analyticky mi také vychází řešitelná a sestrojitelná (jako konstrukce výrazu), ovšem geometricky mi to nejde - zkoušela jsem kombinovat s dalším zobrazením, využit vlastnost, kde se objevuje poloviční úhel (středový a obvodový úhel, původní bod B leží na ose úhlu , když doplním, otočení přímky p).
Alan122 napsal(a):
akurát viem, že bod X musí ležať na priamke B´X ,kde B´ je obrazom B v osovej symetrii podľa p, ale iný bod tej priamky neviem nájsť a tiež sa mi nedarí využiť vlastnosť bodu A) Pro
tato vlastnost by se využila, pokud máme zajistit, že úhel dopadu (z bodu A) má být stejný jako úhel odrazu (do bodu B), zde se mi zdá, že nejdřív musí být posun bodu B a až potom využití osové souměrnosti.
Bohužel, do 5 minut úvah jsem nic nevymyslela, tedy další úvahy u mne v úvahu nepřicházejí (případně ještě se podívat v okolí zdroje úlohy, to už jsem nezkoušela). Přesunu vám to do Zajímavých SŠ, třeba si toho někdo z kolegů všimne. Děkuji, ať se podaří.
Protne-li AB přímku p vbodě C, vzpomeneme na známourovnost XA:XB=CB:BA a na Apollóniovu kružnici. Edit: neprotne-li tak vezmeme limitní případ té Apolloniovy kružnice (střed v A, poloměr |AB|).
Moje pozorovanie.
Ak sú A, B v rôznych polrovinách s hraničnou priamkou "p", tak zostrojíme kružnicu so stredom B a polomerom |BA|. Priesečníky s priamkou "P" označme C, D. Zostrojme osí úsečiek CA, CD. Priesečníky s "p" sú X, X'. Jeden z tých bodov má požadovanú vlastnosť, ale nie úplne, pretože niekedy je "180 - odchylka AX od p" / 2 rovná odchylke "BX" od "p", čo ale nechceme a neviem, ako tento prípad ošetriť.
jelena napsal(a):
Zdravím,
↑ check_drummer:
tuto úlohu jsi jednou odkázal k nezdaru :-).
Tak to se omlouvám. :-) Avšak to byla jen domněnka, nikoli podložené tvrzení - která neměla auora otázky zcela odradit. :-)
↑ Alan122:
Případ, kdy body A, B nejsou odděleny přímkou p: Vyčerpávající řešení nemám, jen nápovědu.
Bod X volíme tak, aby přímky p, XA byly souměrné podle osy XB. Ale možná že ne vždy to půjde .