Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím pomohl by mi někdo usmětrnit tyto zlomky prosím ,??
1.příklad- 2+2 odmocnina z 12 /2 odmocnina ze 3
2.příklad- 7-2 odmocnina z 7 / 2 odmocnina ze 7
3.příklad- 6.2 odmocnina ze 2- 4.2 odmocnina ze 6/druhá odmocnina z 8
Já vím že jsou to asi primitivní příklady ale matematika není můj šálek kávy
Díky moc

Co takhle? V prvním kroku "roztrhneš" zlomek, v druhém kroku první zlomek rozšíříš odmocninou a v druhém zlomku částečně odmocníš. Výsledek dostaneš tak, že v první části z dvou odmocnin tří dostaneš prostě 3 a ve druhém zlomku se ti odmocniny pokrátí.
↑ steve95:
Prepáč - ale: nič si sa nenaučil?
Pýtal si p o m o c .
Prečítal si si pravidlá, než si sem zaslal príspevok?
Porušuješ ich totiž vo viacerých bodoch...
Dávaj konkrétne otázky - fórum nie je určené na riešenie úloh za niekoho - aj keď náhodne sa môže stať, že Ti niekto takýmto spôsobom "pomôže".
Opisovaním riešenia sa nenaučíš nič.
↑ steve95:
Ten třetí je ale úplně to stejné. Zkus si to napasovat na některý z těch dvou a uvidíš, že v těhle případech, kdy máš dole odmocninu, nemáš v podstatě jinou možnost. Základ je, když můžeš částečně odmocnit, udělej to. Pak rozšiřuj zlomek tím, co máš dole. Jak určitě víš, pokud rozšíříš něčím (odmocninou, mocninou, bůhví čím) čitatel i jmenovatel, zlomku se nic nestane a ty s ním můžeš dál pracovat. Jak tak koukám na ten třetí, je opravdu to samé, učitel/ka se Vás evidentně snaží naučit tenhle postup, takže nad tím zatím nemusíš vymýšlet nic jiného.
Hodně štěstí