Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 10. 2011 20:20 — Editoval sapuszchkyn (05. 10. 2011 22:52)

sapuszchkyn
Reputace:   

Kombinatorické identity - důkazy

Zdravím Vás.
Mám 2 problémy 1) Mám dokázat že platí :

Summa(k=1;n)  2^(n-k)*k*(k+1)!=(n+2)!-2^(n+1)

Je to jeden příklad z celého štosu příkladů. Zatím mi všechny vyšly až na tento. Používám na to normálně M.Indukci, ale nemůžu se dobrat výsledku, docela mě tam straší to n na LEVÉ staně u dvojky v exponentu. Pokud by někdo věděl jak na to tak prosím jenom popostrčit :)

2) To stejné tady :

(n nad 1)+2*(n nad 2)+3*(n nad 3)+...+n*(n nad n)=n*2^(n-1)

Toto je dost podobné zase mě tu straší n hned od začátku. Zřejmě to půjde taky indukcí bohužel sem zatím nepřišel na to jak. Takže pokud by byl někdo tak hodnej a popostrčil mě byl bych mu zavázán :)

Pěkný večer

Dobře takže sem prozřel u té 2)  po úpravě je to binomická věta (součet prvků ntého řádku Pascalova trojúhelníku) pro a=b=1. Ovšem když dokazuju:

Summa(k=0;n) (n nad k)=2^n     ( tady tímto si nejsem jistý, ale mělo by to platit ) tak pokud to dokazuju tak mi nakonci výjde:

(2^n)+1 = 2^(n+1)   což neplatí .... kde dělám chybu ?

• (téma jako vyřešené označil(a) sapuszchkyn)

#2 06. 10. 2011 09:03 — Editoval Rumburak (06. 10. 2011 09:03)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Kombinatorické identity - důkazy

Kde děláš chybu bude možno zjistit, až když zveřejníš svůj podrobný postup.

Jinak vzorec  Summa(k=0;n) (n nad k)=2^n   je vláštním případem binomické věty :  2^n = (1 + 1)^n = ... .

Další zajímavý vzorec bychom dostali  z rozvoje   0^n = (1 - 1)^n = ...   .

#3 06. 10. 2011 10:10 — Editoval sapuszchkyn (06. 10. 2011 10:13)

sapuszchkyn
Reputace:   

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2011-10/88546_Fotografie0140.jpg
Do tohoto bodu by to mělý být ok. Jaký by měl být postup dál ? Já bych spíš potřeboval vysvětlit jak se pokračuje v důkazu M.I. pokud je na levé straně rovnice n-ko. Protože dokud tam nebylo tak mi všechny důkazy vyšly.

#4 06. 10. 2011 10:47

Rumburak

Je poněkud neprůhledné, co vlastně chceš dokazovat. Snad ten vzorec na 5. řádku ?

Pokud ano, tak především suma na 6. řádku je špatně, sčítat se zde mělo pro k = 1, ..., n , zatímco Ty sčítáš už od nuly.
Snad to je ta chyba, proč to nejde.

Jinak jsem už psal, že tento vzorec je spec. případem binomické věty. Zkus si najít důkaz binomické věty a podle toho si udělej ten spec.  případ.
Nebo si rovnou dokaž binomickou větu pro obecný případ  (A + B)^n , obecné situace se někdy dokazují lépe než speciální, protože speciální
předpoklady někdy zastíní podstatu věci, což funguje i zde.  U obecné binomické věty je v sumě obecným členem

${n \choose k}A^{n-k}B^k$ ,

kterýžto tvar nám napoví  co s tím , lépe než   $n \choose k $  pro A = B = 1 .

#5 06. 10. 2011 10:52

sapuszchkyn
Reputace:   

↑ Rumburak: Jo na to sem přišel. To píšu už v prvním příspěvku dole. Asi si opravu dokážu binomickou větu - ještě uvidím jak to bude jednodušší jestli pro a=b=1 nebo obecně. Uvidím. Ještě tedy ten první příklad - co mám dělat s tím N-kem na levé straně rovnice ?

Děkuji Rumburakovi

#6 06. 10. 2011 11:29

Rumburak

Zkusím nastínit ten indukční krok:

Předpokládáme     $\sum_{k=1}^n  2^{n-k}\, k\,(k+1)!=(n+2)!-2^{n+1}$

a máme dokázat $\sum_{k=1}^{n+1}  2^{n+1-k}\, k\,(k+1)!=(n+3)!-2^{n+2}$
U složitějších vzorců bývá někdy snazší dokazovat , že rozdíl levé a pravé strany je 0.
Dříve ale upravme levou stranu na
$\sum_{k=1}^{n+1}  2^{n+1-k}\, k\,(k+1)!= \sum_{k=1}^{n}  2^{n+1-k}\, k\,(k+1)! \,\,+  2^{n+1-(n+1)}\, (n+1)\,(n+2)! =\\
= 2 \sum_{k=1}^{n}  2^{n-k}\, k\,(k+1)!\, \,+  (n+1)\,(n+2)! = 2[(n+2)!-2^{n+1}] \, \,+  (n+1)\,(n+2)!  $

(použili jsme už i indukční předpoklad) a zbývá už jen dopočítat rozdíl

$2[(n+2)!-2^{n+1}] \, \,+  (n+1)\,(n+2)! - [(n+3)!-2^{n+2}] = ... = 0$ ,

což opravdu vyjde 0 (po roznásobení hranatých závorek se nejprve vyruší ty exponenciální výrazy, ze zbytku se vytkne (n+2)! a je to).

#7 06. 10. 2011 11:46

sapuszchkyn
Reputace:   

↑ Rumburak: Super prošel sem si kde sem dělal chybu a byla chyba zase v té sumě. Potom už ten příklad dává smysl.

Mnoho díků.

Zápatí