Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 10. 2011 15:01

Azeret
Reputace:   

úprava parciální diferenciální rovnice

Ahoj,

mám problém s úpravou při řešení dif. rce (pokud někdo máte pavel malý - optika str. 23).
Vychází z tvaru
$\left(\frac{\partial}{\partial z}-\frac{1}{c}\frac{\partial}{\partial t} \right)\left(\frac{\partial}{\partial z}+\frac{1}{c}\frac{\partial}{\partial t} \right)E_j = 0$,
$E_j$ je fcí $z$ a $t$ (snad nikomu nevadí toto fyzikální značení).

Následné autor zavede nové proměnné  $\alpha$, $\beta$ :
$\alpha = ct - z$
$\beta = ct + z$

a dále už jen uvádí
$\frac{\partial}{\partial t} = c \frac{\partial}{\partial \alpha} + c \frac{\partial}{\partial \beta}$
$\frac{\partial}{\partial z} = -c \frac{\partial}{\partial \alpha} + c \frac{\partial}{\partial \beta}$

Ta úvodní rovnice v tom asi nehraje roli. Jde mi pouze o přechod z jedněch do druhých proměnných.
Vůbec nevím, jak k tomu dospěl. Popravdě ani nevím jakou matematickou úpravou dostanu pouze $\frac{\partial}{\partial x}$ - to jsem vždy brala
jako operátor  . . ..

Díky za každou radu.

pi = 3

#2 07. 10. 2011 15:13 — Editoval Pavel Brožek (07. 10. 2011 16:17)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: úprava parciální diferenciální rovnice

↑ Azeret:

Ahoj.

Vážně Pavel Malý? To by byl už druhý Malý, který se zabývá optikou a napsal o tom knihu :-). Na matfyzu máme profesora Petra Malého.

Množinu bodů v $\mathbb{R}^2$ můžeme popisovat v různých souřadnicích. Jedna sada může být z a t, jiná sada $\alpha$ a $\beta$. Když máme bod $x\in\mathbb{R}^2$ (nebo obecněji bod na dvourozměrné varietě), tak ho můžeme zapsat v souřadnicích z a t jako dvojici čísel $(z(x),t(x))$ nebo v souřadnicích $\alpha$ a $\beta$ jako jinou dvojici čísel $(\alpha(x),\beta(x))$. Mezi souřadnicemi můžeme přecházet, v tomto případě pomocí vztahů

$\alpha(x) = ct(x) - z(x)\nl
\beta(x) = ct(x) + z(x).$

(x v závorce se většinou vynechává, protože je obvykle zřejmé, že jde o souřadnice jednoho bodu.)

Mějme nějakou reálnou (resp. komplexní) funkci $f(x)$, která je definována pro všechna $x\in\mathbb{R}^2$ (pro jednoduchost). V jedněch souřadnicích z a t ji budeme psát jako $f_{zt}(z,t)$ a v druhých jako $f_{\alpha\beta}(\alpha,\beta)$ (všimni si, že $f_{zt}$ a $f_{\alpha\beta}$ nejsou nutně stejné funkce – když vezmeme např. $f_{zt}(0,1)$ a $f_{\alpha\beta}(0,1)$, můžou to být úplně jiná čísla, protože dvojice $(\alpha,\beta)=(0,1)$ neodpovídá bodu $(z,t)=(0,1)$, ale bodu $(z,t)=\left(\frac12,\frac1{2c}\right)$).

Mělo by nyní být zřejmé, že platí $f(x)=f_{zt}(z(x),t(x))=f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))$.

Podívejme se, jak vypadá derivace funkce f podle z (používám pravidlo pro derivaci funkce více proměnných – řetízkové pravidlo):

$\frac{\partial f(x)}{\partial z(x)}=\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial z(x)}=\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial \alpha(x)}\cdot\frac{\partial \alpha(x)}{\partial z(x)}+\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial \beta(x)}\cdot\frac{\partial \beta(x)}{\partial z(x)}$

Derivace $\frac{\partial \alpha(x)}{\partial z(x)}$ a $\frac{\partial \beta(x)}{\partial z(x)}$ ale známe z definice souřadnic $\alpha$ a $\beta$, je to -1 a +1. Dostáváme tedy

$\frac{\partial f(x)}{\partial z(x)}=-\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial \alpha(x)}+\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial \beta(x)}=\left[-\frac{\partial}{\partial \alpha(x)}+\frac{\partial}{\partial \beta(x)}\right]f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))=\left[-\frac{\partial}{\partial \alpha(x)}+\frac{\partial}{\partial \beta(x)}\right]f(x)$

Vypustíme-li tedy funkci f, která může být libovolná, dostáváme (pro krásu už vynechávám x)

$\frac{\partial}{\partial z}=-\frac{\partial}{\partial \alpha}+\frac{\partial}{\partial \beta}.$

Řekl bych tedy, že tam máš chybu, asi ses přepsala :-).

Rozepsal jsem se poměrně podrobně, ale doufám, že to k něčemu bude. Pokud studuješ matfyz, tak se dobré pochopení různých soustav souřadnic a přechodů mezi nimi bude určitě hodit v dalším studiu, např. v teorii relativity. Jen doufám, že tomu dobře rozumím já a že jsem to napsal srozumitelně. :-)

#3 07. 10. 2011 20:09

Azeret
Reputace:   

↑ Pavel Brožek:
A ano, je to Petr (znám se s jeho synem Pavlem - proto ten přepis-, který tedy také dělá optiku na MFF, ale knihu zatím nenapsal :) ).

úplně perfektní! Děkuju moc - mám to zatím zběžně přečtené, ale je to napsané velmi
podrobně, zkusím si to rozepsat a snad to bude ok.

Jsem na MFF, a veřím, že je to velmi užitečné, ale zatím sme to nikde pořádně nebrali a nenašla jsem literaturu,
ve které by se o tom dalo něco přečíst - dnes sme to řešili ve škole celý den a ani cvičící na optiku nám s tím
neporadil :( - takže ještě jenou díky.

pi = 3

#4 07. 10. 2011 20:24

Azeret
Reputace:   

↑ Pavel Brožek:
Tak úplná paráda!
Teď mi to přijde dokonce úplně jasné!
Ještě jednou díky :)

pi = 3

#5 07. 10. 2011 20:32

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ Azeret:

Jen abych to ještě shrnul, tak při přechodu z jedněch souřadnic $x^i$ do nových souřadnic $y^j$ platí

$\frac{\partial}{\partial y^i}=\frac{\partial x^j}{\partial y^i}\frac{\partial}{\partial x^j}$

(na pravé straně se sčítá se přes j – Einsteinova sumační konvence)

Tenhle vztah právě vychází z derivování složené funkce. Zjistit tedy tyto převodní vztahy mezi derivacemi není nic složitého :-).

Zápatí