Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám problém s úpravou při řešení dif. rce (pokud někdo máte pavel malý - optika str. 23).
Vychází z tvaru
,
je fcí
a
(snad nikomu nevadí toto fyzikální značení).
Následné autor zavede nové proměnné
,
:

a dále už jen uvádí 

Ta úvodní rovnice v tom asi nehraje roli. Jde mi pouze o přechod z jedněch do druhých proměnných.
Vůbec nevím, jak k tomu dospěl. Popravdě ani nevím jakou matematickou úpravou dostanu pouze
- to jsem vždy brala
jako operátor . . ..
Díky za každou radu.

↑ Azeret:
Ahoj.
Vážně Pavel Malý? To by byl už druhý Malý, který se zabývá optikou a napsal o tom knihu :-). Na matfyzu máme profesora Petra Malého.
Množinu bodů v
můžeme popisovat v různých souřadnicích. Jedna sada může být z a t, jiná sada
a
. Když máme bod
(nebo obecněji bod na dvourozměrné varietě), tak ho můžeme zapsat v souřadnicích z a t jako dvojici čísel
nebo v souřadnicích
a
jako jinou dvojici čísel
. Mezi souřadnicemi můžeme přecházet, v tomto případě pomocí vztahů
(x v závorce se většinou vynechává, protože je obvykle zřejmé, že jde o souřadnice jednoho bodu.)
Mějme nějakou reálnou (resp. komplexní) funkci
, která je definována pro všechna
(pro jednoduchost). V jedněch souřadnicích z a t ji budeme psát jako
a v druhých jako
(všimni si, že
a
nejsou nutně stejné funkce – když vezmeme např.
a
, můžou to být úplně jiná čísla, protože dvojice
neodpovídá bodu
, ale bodu
).
Mělo by nyní být zřejmé, že platí
.
Podívejme se, jak vypadá derivace funkce f podle z (používám pravidlo pro derivaci funkce více proměnných – řetízkové pravidlo):
Derivace
a
ale známe z definice souřadnic
a
, je to -1 a +1. Dostáváme tedy![kopírovat do textarea $\frac{\partial f(x)}{\partial z(x)}=-\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial \alpha(x)}+\frac{\partial f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))}{\partial \beta(x)}=\left[-\frac{\partial}{\partial \alpha(x)}+\frac{\partial}{\partial \beta(x)}\right]f_{\alpha\beta}(\alpha(x),\beta(x))=\left[-\frac{\partial}{\partial \alpha(x)}+\frac{\partial}{\partial \beta(x)}\right]f(x)$](/mathtex/d9/d9d83999300fb82ea4fb3f36d6d3efc8.gif)
Vypustíme-li tedy funkci f, která může být libovolná, dostáváme (pro krásu už vynechávám x)
Řekl bych tedy, že tam máš chybu, asi ses přepsala :-).
Rozepsal jsem se poměrně podrobně, ale doufám, že to k něčemu bude. Pokud studuješ matfyz, tak se dobré pochopení různých soustav souřadnic a přechodů mezi nimi bude určitě hodit v dalším studiu, např. v teorii relativity. Jen doufám, že tomu dobře rozumím já a že jsem to napsal srozumitelně. :-)
↑ Pavel Brožek:
A ano, je to Petr (znám se s jeho synem Pavlem - proto ten přepis-, který tedy také dělá optiku na MFF, ale knihu zatím nenapsal :) ).
úplně perfektní! Děkuju moc - mám to zatím zběžně přečtené, ale je to napsané velmi
podrobně, zkusím si to rozepsat a snad to bude ok.
Jsem na MFF, a veřím, že je to velmi užitečné, ale zatím sme to nikde pořádně nebrali a nenašla jsem literaturu,
ve které by se o tom dalo něco přečíst - dnes sme to řešili ve škole celý den a ani cvičící na optiku nám s tím
neporadil :( - takže ještě jenou díky.
↑ Pavel Brožek:
Tak úplná paráda!
Teď mi to přijde dokonce úplně jasné!
Ještě jednou díky :)

↑ Azeret:
Jen abych to ještě shrnul, tak při přechodu z jedněch souřadnic
do nových souřadnic
platí
(na pravé straně se sčítá se přes j – Einsteinova sumační konvence)
Tenhle vztah právě vychází z derivování složené funkce. Zjistit tedy tyto převodní vztahy mezi derivacemi není nic složitého :-).